5G-verkkojen kehitystyö etenee: Nokian ja Telian testissä Helsingissä saavutettiin vain 1 millisekunnin viive

Telia ja Nokia ovat testanneet yhdessä 5G-verkkoa käyttämällä 3,5 gigahertsin taajuusaluetta, joka on tulevaisuudessa kaupallisten 5G-verkkojen tärkein taajuusalue.

Esittely oli ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja se tehtiin Nokian kaupallisilla AirScale- ja AirFrame- ratkaisuilla Telian tiloissa Helsingissä. Testissä näytettiin ensimmäistä kertaa, kuinka Nokian tekninen ratkaisu mahdollistaa 4G- ja 5G-verkon yhteiskäytön sekä verkon sujuvan vaihtumisen kuormituksen mukaan.

Telia ja Nokia kertovat yhteisessä testissä ohjatun myös yhdessä toimivia robotteja, jotka tasapainottivat palloa levyn päällä. Robottien reaktionopeus havainnollisti, kuinka 4G- ja 5G-verkkojen nopeusero vaikuttaa robottien toiminnan viiveeseen. Testissä saavutettiin erittäin alhainen 1 millisekunnin viive 5G-verkossa. Nykyisissä 4G-verkoissa viiveet ovat vielä yleensä 10-30 millisekuntia.

”Testauksemme on esimakua tulevaisuuden ällistyttävän nopeasta mobiililaajakaistayhteydestä, jonka avulla voidaan vaikka liikuttaa robotteja tai itseohjautuvia autoja. Nämä ratkaisut vaativat toimiakseen mahdollisemman pientä viivettä tiedonsiirrossa, joka on mahdollista toteuttaa vain 5G-verkon avulla. Parhaimmillaan tulevaisuuden verkossa päästäänkin lähelle 1 millisekunnin viivettä, kuten tämän päivän testissämmekin”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

”5G tuo dramaattisia parannuksia verkon nopeuteen, kapasiteettiin ja viiveeseen. Tämä tehostaa monia sovelluksia ja mahdollistaa aivan uusia sellaisia. Yhteinen testimme Telian kanssa on osoitus siitä, kuinka 5G on vähitellen siirtymässä puheista todellisiin käyttökokemuksiin”, kertoo tutkimusjohtaja Lauri Oksanen Nokia Bell Labsista.

Testissä käytetty 3,5 gigahertsin taajuus ei ole vielä vapaassa käytössä, mutta se saadaan todennäköisesti kaupalliseen käyttöön vuoden 2018 jälkeen, arvioi Telia. Testi toteutettiin Telialle myönnetyllä tilapäisellä radioluvalla.

Telia ja Nokia ovat jo aiemmin kertoneet avaavansa 5G-esiverkon Helsingissä jo ensi vuonna.