Nokia irtisanoo yli 1000 työntekijää Suomessa

Nokia irtisanoo reilut tuhat työntekijää kolmesta Suomen toimipisteestään. Nokian huhtikuussa alkaneet yt-neuvottelut päättyivät eilen perjantaina. Alussa ilmoitettu noin 1300 työpaikan vähennystarve täsmentyi neuvottelujen kuluessa 1032 työpaikkaan. Neuvottelut koskivat Nokian kaikkia liiketoimintayksiköitä, tukitoimintoja ja toimipaikkoja, pois lukien Nokia Technologies.

Vähennyksistä noin puolet kohdistuu Espooseen, noin neljäsosa Ouluun ja noin neljäsosa Tampereelle. Suurin osa vähennyksistä pyritään toteuttamaan kesän aikana, ja pienempi osa vuoden loppuun mennessä.

Yt-neuvotteluiden ja vähennystarpeen taustalla oli Nokian Alcatel-Lucent -osto ja päällekkäisyyksien karsiminen, kun kaksi yhtiötä yhdistyi. Ilta-Sanomille puhuneen Nokian Espoon ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Tuula Aaltolan mukaan pelkkä Alcatel-Lucent -kauppa ei kuitenkaan selitä kaikkia irtisanomisia.

Nokian odotetaan vähentävän väkeä myös Ranskassa, mutta prosessi on vielä kesken, eikä tiedossa ole, kuinka monta työntekijää siellä irtisanotaan. Tekniikka & Talouden mukaan Nokia karsii Suomessa erityisesti 3G- ja 4G-verkkolaitteiden tuotekehitystä. Kysyntä tuotteille on vähentynyt, ja 5G:n kehitys on vasta hyvin alkuvaiheessa. Lisäksi tuotekehitystä siirretään halvempiin maihin Suomesta ja muista länsimaista.

Nokia tarjoaa vähennyksen kohteeksi joutuville uutta Bridge-tukiohjelmaa sekä työsuhteen pituuden mukaan määräytyvää taloudellista tukipakettia.