Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Nokia esitteli uutta verkkotekniikkaa – 4.5G Pro ja 4.9G nostavat nopeudet gigabitteihin sekunnissa

Nokia on esitellyt uutta verkkotekniikkaa, joka vie kohti 5G:tä. Uudet 4.5G Pro ja 4.9G -nimillä markkinoitavat tekniikat perustuvat Nokian AirScale-tukiasemapohjalle, jota se on jo aiemmin mainostanut ”5G-valmiina”.

Sekä 4.5G Pro että 4.9G ovat jatkoa ja kehitystä nykyisistä 4G LTE -verkoista, jotka alun perin tulivat markkinoille 150 megabitin teoreettisella enimmäissekuntinopeudella. Uudet tekniikat nostavat teoreettiset lukemat gigabittitasolle ja tarjoavat operaattoreille jatkuvamman tien kohti 5G-aikaa. Jo 4.5G Pron Nokia lupaa olevan kymmenkertaisesti nopeampi kuin alkuperäinen 4G. Tiedonsiirtonopeuden lisäksi 4.5 Pro lisää myös kapasiteettia ja peittoa.

4.5G Prossa hyödynnetään 5 taajuuden yhdistelmää (carrier aggregation) sekä uutta modulointitekniikkaa nostamaan nopeutta. 4.5G Pro -verkkojen tulo markkinoille voi alkaa jo ensi vuodesta, joskin myös päätelaitteilta eli muun muassa älypuhelimilta vaaditaan myös tuki uusien verkkojen täyden potentiaalin hyödyntämiseksi. Lisäksi monissakaan maissa operaattoreilla ei vielä annettujen taajuuksien puitteissa ole mahdollisuutta hyödyntää 5 eri taajuuden yhdistelmää.

Myöhemmin tulossa oleva 4.9G tuo vielä lisää merkittäviä kapasiteetti-, nopeus- sekä vasteaikaparannuksia, jotka mahdollistavat operaattoreille 5G-kokemuksen laajentamisen myös 4G-verkkojen päälle Nokian mukaan. 4.9G nostaa jo teoreettiset nopeudet useisiin gigabitteihin, kun 5G:n osalta teoreettinen nopeus voi kohota 10 gigabittiinkin sekunnissa.

Myös muilta verkkovalmistajilta, kuten Ericssonilta ja Huaweilta, on luonnollisesti tulossa omia ratkaisuja 5G:tä edeltävään aikaan.

Televisiolähetysten taajuus LTE-käyttöön

Nokia esitteli nyt myös yhdessä Qualcommin ja Yleisradion kanssa myös ensimmäisenä maailmassa uutta LTE Supplemental Downlink (SDL) -teknologiaa, joka mahdollistaa uudenlaiset ja interaktiiviset TV-lähetykset mobiililaitteisiin LTE-verkoissa televisiolähetysten UHF-taajuudella.

Euroopan komissio on avaamassa televisiolähetysten sekä langattomien mikrofonien hyödyntämää 470-790 megahertsin taajuusalueetta myös mobiiliyhteyksien käyttöön.Uudella LTE SDL -teknologialla on tarkoitus tuoda televisiolähetyksiäälypuhelimiin ja tabletteihin ilman häiriötä samalla taajuusalueella toimivilleperinteisille digi-TV-lähetyksille.