Käteviä, odotettuja ja outojakin muutoksia – nämäkin 10 pientä uutuutta löytyy iOS 10:stä

Applen maanantaina esittelemä iOS 10 sisältää suurempien uudistusten, kuten kehittäjille avautuvien Sirin ja iMessagen, reilusti ilmeeltään uudistuvan Apple Musiikki -sovelluksen, ilmaisutavoiltaan monipuolistuvien iMessage-viestien sekä käyttöliittymän hieman värikkäämmän ilmeen sekä muun muassa lukitusnäkymän uudelleenjärjestelyn ja monipuolistumisen ohella myös pienempiä uudistuksia ja jippoja, joita käydään läpi alla.

Ilmoituskeskuksen itsensä osalta uutena mukaan on tullut mahdollisuus tyhjentää kerralla kaikki ilmoitukset. Pitkään odotettu toiminto löytyy voimakkaamman 3D Touch -painalluksen takaa.

Lisäksi iOS 10:ssä, ainakin sen ensimmäisessä tarjolla olevassa beetatestiversiossa, alhaalta alaspäin vetämällä esiin tuleva ilmoituskeskuksen sisältävä näkymä on erilianen riippuen siitä avataanko se sovelluksen päälle vai muualla. Sovelluksen päälle avatessa ilmoituskeskuksesta pystyy pyyhkäisemään vasemmalta löytyviin widget-pienoissovelluksiin. Widget-pienoissovellukset löytyvät pyyhkäisyllä myös sovellusruudukkojen vasemmalta puolelta, ”0-sivulta”.

Widgettien iOS 10:ssä korostumisen myötä Apple onkin tuonut niitä itse reilusti lisää tarjolle. Uutuuksia ovat muun muassa kuvamuistot, karttojen tiedot, Mail- ja Puhelin-suosikit, Etsi ystäväni, Musiikki, Muistiinpanot ja Vinkit.

Widgettien lisäksi iOS 10 nostaa esiin useammissa paikoissa iPhone 6s:ssä esiteltyä kosketuksen voiman tunnistavaa 3D Touchia. Esimerkiksi toimintakeskuksesta löytyvän kameran LEDin käynnistävän taskulampun voimakkuuden voi nyt kovemmalla 3D Touch -painalluksella valita haluamakseen.

3D Touchia hyödynnetään myös Safari-selaimessa, jossa kaikkien välilehtien kerralla sulkemisen mahdollisuus tulee esiin painamalla Valmis-sanaa oikeasta alakulmasta voimakkaammin.

Mail-sovelluksessa uutta on puolestaan mahdollisuus helposti suodattaa kansion viestejä eri perustein suoraan alareunan palkista.

Lisäksi Mail kertoo iOS 10:ssä, jos viesti on tullut postituslistalta ja mahdollistaa helpon näiden tilausten lopettamisen. Ainakin toistaiseksi sovellus havaitsee merkittävimmillä sähköpostilistapalveluilla lähetetyt viestit, mutta ei esimerkiksi kattavasti suomalaisten tahojen postituslistoja.

Viestien osalta iMessagejen osalta mahdollista on nyt myös muokata lukukuittausten asetuksia erikseen kunkin henkilön osalta.

Suomalaisittain mielenkiintoista on, että iOS 10:n beetassa useissa eri paikoissa sovelluksista puhutaan nyt appeina. Alla on vain pari esimerkkiä Asetuksista sekä Apple Watch -sovelluksesta. Äkkiseltään ”appi”-sanan korostus tuntuu oudolta, mutta kaikkeen tottunee.

Lisäksi ainakin iPhone 6s:ssä äänettömäksi asettamisen yhteydessä tuleva värinäefekti on muuttunut hienostuneemmaksi. Laturiin asetettaessa tuleva värinä on edelleen voimakkaampi.

Lisää ensitunnelmia iOS 10:stä ja Apple Watchin watchOS 3:sta on luvassa Mobiili.fissä lähiaikoina.