Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näitä suomalaiset hakivat Googlesta vuonna 2022 - eniten suosiotaan kasvattaneet haut julki

Google on listannut kuluneena vuonna Suomessa puheenaiheiksi nousseet aiheet.

Googlen julkaisemille listoille on kerätty hakusanat, joiden hakumäärät ovat kasvaneet suhteellisesti eniten vuoden aikana.

Vuonna 2022 Suomessa alkoi paluu pandemian jälkeiseen elämään, ja suomalaiset seurasivat sodan tapahtumia ja energiakriisiä, osoittavat Googlen kokoamat listat trendaavimmista eli suhteellisesti eniten hakumäärissä nousseista hauista. Puheenaiheina olivat myös enterorokko, Haminassa rannalle noussut mursu ja olympialaiset.

Suomalaiset hakivat tietoa muun muassa Ukrainasta, sähkön hinnasta ja bensan hinnan noususta. Suositut hakusanat kuten Finnkino, eri festivaalit ja äkkilähdöt kertovat puolestaan koronarajoitusten päättymisestä ja paluusta tapahtumiin ja matkailemaan.

“Suosituimpien hakujen lista antaa kiinnostavan kuvan suomalaisten vuodesta 2022. Googlen haku on korvaamaton osa kaikenikäisten ja kaikenlaisten suomalaisten elämää. Suomalaiset etsivät Googlesta tietoa arkisiin tilanteisiin, tietoa uutisista ja ajankohtaisista aiheista, tietoja viihteeseen ja harrastuksiin liittyen ja sieltä kysytään erilaisia kysymyksiä, myös niitä kysymyksiä joita ei muilta kehdata kysyä”, sanoo Googlen Suomen viestintäpäällikkö Markus Helaniemi.

“Tämän vuoden listoilla korostuvat suomalaiseen arkeen vaikuttaneet sota Ukrainassa ja energiakriisi. Onneksi listoilla näkyy myös iloisempia asioita. Koronarajoitusten päättymisen jälkeen hakuihin nousevat festarit, matkustaminen ja toisten ihmisten kohtaaminen”, Helaniemi sanoo.

Lisäksi tänä vuonna suosituimmissa hauissa näkyi myös Suomen urheilumenestys olympialaisissa. Kaksi mitalia voittanut hiihtäjä Iivo Niskanen oli kolmella eri listalla. Myös historiallista olympiakultaa voittaneet jääkiekkoilijat Sakari Manninen ja Valtteri Filppula nousivat urheilu-kategorian listalle. Haetuimpien henkilöiden listalla on perinteisesti vuoden aikana menehtyneitä. Tänä vuonna muisteltiin esimerkiksi taiteilija Vesa-Matti Loiria, kansanedustaja Ilkka Kanervaa ja kuningatar Elisabetia.

Lisäksi tänä vuonna ihmisiä askarruttivat muun muassa mitä mursu syö, milloin virvotaan ja milloin enterorokko ei enää tartu. Vastauksia etsittiin myös sähkön ja bensan hinnoista.  Lisäksi Googlesta etsittiin selityksiä myös internet-ilmiöille ja -slangille. Internetkulttuurista trendanneista termeistä listoille nousi npc eli rooli- ja videopeleissä oleva ei-pelattava hahmo sekä slay, jota käytetään vaikkapa kun joku asia on mennyt erityisen hyvin.

Listoja Suomesta ja muualta maailmasta voi tarkastella Googlen verkkosivuilla.

Googlen eniten suosiotaan kasvattaneet haut vuonna 2022 Suomessa

Puheenaiheet

 1. ukraina
 2. wordle
 3. olympialaiset ohjelma
 4. vesa matti loiri
 5. ruplan kurssi
 6. jeffrey dahmer
 7. finnkino
 8. iivo niskanen
 9. mursu
 10. enterorokko

Uutiset

 1. ukraina
 2. ruplan kurssi
 3. mursu
 4. enterorokko
 5. aluevaalit
 6. pörssisähkön hinta
 7. apinarokko
 8. nato
 9. flightradar24
 10. venäjä

Viihde

 1. wordle
 2. finnkino
 3. pentulive
 4. stranger things
 5. flow festival
 6. ruisrock
 7. äkkilähdöt
 8. euphoria
 9. ilosaarirock
 10. mieheni vaimo

Henkilöt

 1. vesa matti loiri
 2. iivo niskanen
 3. putin
 4. ilkka kanerva
 5. yona
 6. queen elizabeth
 7. wille rydman
 8. johnny depp
 9. jyrki 69
 10. amber heard

Kysymykset

 1. miksi venäjä hyökkää ukrainaan
 2. milloin virvotaan
 3. mitä mursu syö
 4. mitä tarkoittaa npc
 5. miksi sähkön hinta nousee
 6. mitä tarkoittaa slay
 7. milloin enterorokko ei enää tartu
 8. milloin kolmas koronarokote
 9. miksi bensan hinta nousee
 10. kuka ajoi espalla

Urheilu

 1. olympialaiset ohjelma
 2. iivo niskanen
 3. olympia jääkiekko
 4. em kisat yleisurheilu
 5. mikael granlund
 6. valtteri filppula
 7. yleisurheilun mm kisat
 8. sakari manninen
 9. ralliradio
 10. salpausselän kisat