Näin suojaat älypuhelimesi pakkasella

Älypuhelinta ei ole suunniteltu kovaan pakkaseen, mutta  varsinkin Suomen oloissa puhelin joutuu talvisin lähes väistämättä kosketukseen kylmän kanssa.

Näillä vinkeillä voit ehkäistä puhelimen vikoja kylmällä säällä.

Näyttö

Puhelimen näyttö hidastuu pakkasessa, varsinkin jos laitteen näyttö on valmistettu lcd-nestekidenäyttötekniikalla. Näyttöön voi tulla niin sanottuja haamukuvia ja jos näytössä on jo valmiiksi halkeamia, ne voivat pahentua kylmän seurauksena. Oled-näytöt sen sijaan kestävät pakkasta paremmin.

Älypuhelimen näyttöä ei kannata käyttää välittömästi sen jälkeen, kun kylmästä siirrytään lämpimään tilaan.

Akku

Älypuhelimen akun varaus vähenee selvästi nopeammin kylmässä, koska akun virtajännitteen tuottava kemiallinen reaktio hidastuu. Usein älypuhelimen akun varaus voi pudota nopeasti nollaan jopa 20 prosentista. Puhelin voi tällöin sulkeutua itsestään, vaikka käyttäjä olettaisi akun vielä kestävän.

Kun tulet lämpimään tilaan kylmästä, älä laita laitetta heti laturiin. Tämä voi vaurioittaa akkua. Pidä puhelin ulkona lähellä vartaloa, esimerkiksi takin povitaskussa.

Muut komponentit

Pakkanen ja lämpötilan vaihtelut eivät ole mannaa mobiililaitteiden komponenteille. Kovilla ovat esimerkiksi piirilevyjen juotokset. Jos puhelin ei ole vesitiivis, sitä ei saisi pitää taskussa hiihtolenkin aikana, jolloin kehon kosteus usein siirtyy vaatteen läpi puhelimeen.

Jos älypuhelimesi tippuu pakkasella lumeen, pyyhi lumet välittömästi laitteen päältä ja puhalla liittimet puhtaiksi. Ehkäise lumen sulaminen laitteen päällä. Jos laitteesta saa akun irti, voit irrottaa sen ja kuivata laitteen lämpimässä sisäilmassa.