Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin monta matkapuhelinta Suomessa myytiin alkuvuonna - keskimäärin puhelimesta maksettiin 360 euroa

Puhelimia myytiin vähemmän, mutta keskihinta nousi.

Elektroniikan Tukkukauppiaiden yhdessä tutkimusyhtiö GfK:n kanssa julkaisema kodintekniikkaindeksi kertoo kodintekniikan myynnin Suomessa kasvaneen 3,2 prosenttia vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Lähes puolet uusista myydyistä älypuhelimista tukee jo 5G-tekniiikkaa. Niiden myynti kasvaa GfK:n kokoamien tilastojen mukaan hyvää vauhtia sekä arvossa että kappalemäärissä mitattuna.

Yhteensä alkuvuonna tammi-maaliskuussa Suomessa myytyjen matkapuhelinten kappalemäärä laski 1,8 prosentilla 603 134 puhelimesta 592 142 puhelimeen. Keskihinta nousi 2,0 prosentilla 353 eurosta 360 euroon, jolloin myynnin arvo pysyi käytännössä ennallaan (+0,1 %) ja olio 213,298 miljoonaa euroa. Keskihinnassa ja myynnin arvossa on mukana arvonlisävero.

Tilastojen mukaan tietokoneiden myynti laski, koska kannettavia ostettiin vähemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin pelikannettavat, joissa myynnin kasvuprosentti ylsi kaksinumeroisiin lukemiin. Etätyön jatkuminen piti myös hiirten, näppäimistöjen ja näyttöjen kysynnän korkealla.

Kotien varustelu näkyy sen sijaan tilastoissa selvänä kasvuna. Kodinkoneiden kauppa on käynyt vilkkaana. Isot keittiökoneet sekä pyykinpesukoneet ja kuivausrummut saavuttivat arvossa mitattuna 14,7 prosentin ja pienkoneet 16,9 prosentin kasvun. Televisioiden ja kuulokkeiden kysyntä oli vähäisempää kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, joten viihde-elektroniikan myynti laski -8,6 prosenttia. Laskuun vaikutti myös se, että televisioiden joulumyynti oli ennätyksellisen vilkasta juuri vuodenvaihdetta edeltävinä viikkoina. Kameroiden myynti lähti pitkän alamäen jälkeen 6,0 prosentin kasvuun. Kodin tietotekniikassa kaupan arvo nousi 4,8 prosenttia.