Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin monta älypuhelinta Suomessa myytiin alkuvuonna

Huawei on aiemmin kertonut kasvattaneensa markkinaosuuttaan Honor-brändi mukaan laskettuna Suomen älypuhelinmyynnistä noin neljännekseen alkuvuoden aikana. Kuvassa P9.

Älypuhelinmyynti laski alkuvuonna tammi-kesäkuussa Suomessa hieman vuotta aiemmasta, kun taas tablettien myynti laski jyrkästi. Vastaavan suuntaista kehitystä on nähty laajemminkin länsimaissa ja globaalisti.

Suomen luvut tulevat tuoreesta kodintekniikkaindeksistä.

Suomessa myytiin vuoden alkupuoliskolla 976 623 älypuhelinta, jossa oli laskua viisi prosenttia. Myytyjen älypuhelinten keskihinta kuitenkin pysyi vakaana ja nousi 2 euroa 368 euroon. Näin älypuhelinmyynnin arvo oli 359,3 miljoonaa euroa, 4,4 prosenttia vuotta aiempaa vähemmän.

Myös perinteisiä matkapuhelimia eli peruspuhelimia myydään edelleen, tosin jatkuvasti vähemmän ja vähemmän. Silti alkuvuonnakin niitä myytiin vielä 118 903kappaletta 10,6 prosentin laskusta huolimatta. Myynnin arvo kuitenkin painui 26,5 prosentilla jo vain 7,34 miljoonaan euroon keskihinnan ollessa 62 euroa.

Tablettien osalta painui myös sekä myyntimääräettä keskimääräinen myyntihinta. Tabletteja myytiin nyt alkuvuonna 213 070 kappaletta, 21,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Keskihinnan laskiessa 341 eurosta 305 euroon, romahti tablettimyynnin arvo 29,9 prosenttia 64,99 miljoonaan euroon.

Tablettimyynti supistuu.

Tablettien myynti vertautuu mielenkiintoisesti tietokoneisiin. Niidenkin myynti supistui 5,5 prosenttia kappalemäärissä175 894 koneeseen,mutta keskihinnan noustessa 579 eurosta 676 euroon, nousi myynnin arvo 10,3 prosentilla 118,8 miljoonaan euroon.

Tabletteja myytiin siis kappalemääräisesti selvästi enemmän, mutta arvossa mitattuna tablettimyynti ylsi vain reiluun puoleen tietokonemyynnistä.

Myös verrattain uuden tuotekategorian älykellojen kappalemääräinen myynti pieneni alkuvuonna 7,3 prosenttia 75 468 kelloon. Mutta keskihinta nousi rajusti 41,3 prosentilla johtaen myynnin arvon 31 prosentin kasvuun 11,7 miljoonaan euroon kappalemääräisen myynnin laskusta huolimatta.

Apple Watch.

Älykellojen Suomen myyntiluvuissa näkynee Apple Watchin vaikutus. Watch tuli myyntiin Suomessa vasta lokakuussa, ja sen malliston hinnat ovat selvästi muita älykelloja korkeammat.

Kaikki jutussa mainitut keskihinnat ja myynnin arvot sisältävät myös arvonlisäveron osuuden.