Näin eri operaattorit kertovat nyt 5G-verkkojensa laajuudesta Suomessa

Suurissa kaupungeissa jo 80-90 prosentin väestöpeitto.

Telia kertoi tänään huhti-kesäkuun toisen vuosineljänneksen tulosjulkistuksensa yhteydessä myös sen 5G-verkon rakentamisen etenemisestä Suomessa.

Telian mukaan sen 5G-verkon väestöpeitto Suomessa oli kesäkuun lopussa 47 prosenttia, ja 5G-verkko on käytössä 106 eri paikkakunnalla.

Telia on kertonut rakentavansa vuoden 2021 aikana valikoiduille alueille kerralla kunnollisen 5G-peiton. Tämän ansiosta 5G-väestöpeitto on noussut suurimmissa kaupungeissa jo 80 prosentin tasolle. Samalla 5G-verkon rakentamisen kanssa yhtiö uudistaa 4G-verkkoa siten, että mobiiliverkon tiedonsiirtonopeudet kasvavat kaikilla käyttäjillä.

”Nokian kanssa rakentamamme 5G-verkko on jo 2,6 miljoonan suomalaisen saatavilla, ja vauhti kiihtyy nyt kun rakentaminen on käynnistynyt Suomen Yhteisverkon alueella Pohjois- ja Itä-Suomessa”, Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partanen kertoo.

Laajin 5G-verkko Suomessa on kuitenkin edelleen Elisalla. Elisa tarjoaa 5G-verkon yli 110 kaupungissa, verkon kattavuus on yli 50 prosenttia koko Suomen väestöstä ja jopa 90 prosenttia suurimmissa kaupungeissa. Kolmas operaattori DNA kertoi aiemmin heinäkuussa sen 5G-verkon alueella asuvan yli 43 prosenttia suomalaisista, eli lähes 2,4 miljoonaa ihmistä, yhteensä 108 eri paikkakunnalla.

Kaikki operaattorit rakentavat ja laajentavat 5G-verkkoaan jatkuvasti, joten tilanne elää koko ajan. Operaattorien verkkopeiton voi tarkistaa niiden sivuilta löytyvistä kuuluvuuskartoista (DNA, Elisa, Telia).

5G-verkot tarjoavat yleisesti jopa moninkertaisesti 4G-verkkoja suuremmat tiedonsiirtonopeudet. Lisäksi ne mahdollistavat suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon sujuvalla tavalla ja tuovat kaivattua uutta kapasiteettia mobiiliverkkoihin.

Aluksi 5G-verkkojen rakentamisessa käytetyltä 3,5 gigahertsin taajuusalueelta verkkojen rakentaminen on laajentunut myös matalammalle, laajemman peiton 700 megahertsin taajuudelle sekä korkealle, jopa useiden gigabittien tiedonsiirtonopeudet sekunnissa mahdollistavalle 26 gigahertsin taajuudelle.

Esimerkiksi Telia otti toisen vuosineljänneksen aikana käyttöön ensimmäiset 5G-tukiasemat uudella, korkeammalla 26 gigahertsin taajuudella. Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella mitattiin jo 4,1 Gbit/s latausnopeuksia, jotka lähestyvät Telian verkkotoimittajan Nokian verkoissa kirjattuja maailmanennätystuloksia.

Elisa puolestaan otti ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa käyttöön itsenäisesti toimivan 5G Standalone -verkon. Aiemmissa 5G Non-Standalone -verkoissa yhteyden ohjaus tapahtuu vielä 4G-verkon kautta.