Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin dramaattinen on Google-puhelinten vaikutus HTC:n myyntiin

Taiwanilainen HTC toimii Googlen uusien Pixel- ja Pixel XL -puhelinten kokoonpanijana.

Google oli Pixel-puhelintensa pääasiallinen suunnittelija ja kehittäjä. HTC:n asema puhelimissa on lähes vastaava kuin Foxconnilla Applen iPhoneissa. Se vain kokoonpanee niitä asiakkaansasuunnitelmien perusteella. Näin HTC on palannut juurilleen, sillä tällaista toimintaa sillä oli aiemminkin ennen sen oman brändin nousukiitoa Android-käyttöjärjestelmän kovimman kasvun alkuvuosina.

Viime vuodet ovat olleet HTC:lle vaikeita. Sen liikevaihto eli myynti on supistunut lähes koko ajan – lähinnä vuoden 2014 loppua ja 2015 alkua lukuun ottamatta. Näiden valonpilkahdusten jälkeen liikevaihto sitten romahtikin entistä pahemmin.

Mutta nyt Google-puhelinten valmistuson HTC:lle ellei pelastus, niin ainakin jotain positiivista. Google-puhelinten toimitukset asiakkaille alkavat vasta nyt lokakuun aikana, mutta HTC:n luvuissa ne näkyvät ilmiselvästi jo myös syyskuussa. HTC:n kuukausittaisen myynnin kasvu edellisvuodesta oli korkein koko edeltävän viimeisen 5 vuoden ajalta. Lisäksi HTC:n myynti kasvoi edellisvuoteen nähden nyt ensi kertaa sitten maaliskuun 2015 eli puoleentoista vuoteen.

HTC:n kuukausittaisen liikevaihdon muutos verrattuna edelliseen vuoteen. Tiedot 2012/tammikuu – 2016/syyskuu.

Kovin suureen juhlaan HTC:lla ei kuitenkaan ole vielä aihetta. Huolimatta nyt syyskuussa nähdystä 31 prosentin kasvusta edellisvuoteen verrattuna, on HTC:n myynti vain murto-osia huippuvuosista.

Lisäksi tulee muistaa, että puhelinten valmistaminen alihankintana muille tuo kyllä liikevaihtoa, mutta ei ole korkeakatteista liiketoimintaa. Tappiollisen HTC:n pitäisi pystyä parantamaan myös tulostaan, ei vain myyntiään. Google-puhelinten vaikutuksista HTC:n tulokseen kunnon näyttöä saadaan vasta kuluvan neljännen neljänneksen numeroista vuoden päätyttyä.

Pixel-puhelimia on arvioitu valmistettavan toimitettavaksi markkinoille 3-4 miljoonaa tänä vuonna. Määrä voi olla jopa 40-50 prosenttia HTC:n koko vuoden 2016 toisen puoliskon puhelintuotannosta.

HTC:n kuukausittainen liikevaihto (miljoonia Taiwanin dollareita). Tiedot 2011/tammikuu – 2016/syyskuu.