Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin Honor 8 eroaa Honor 7:stä – suurimman uudistuksen huomaa heti

Huawein uusi Honor 8 seuraa Honor-mallistossa viime vuonna myyntiin tullutta, suureen suosioon noussutta Honor 7:ää ja kipuaa sen yläpuolelle Honor-malliston huipulle Suomessa.

Honor 8 tuli myyntiin Suomessa tämän viikon torstaina, 449 euron (32 Gt) ja 499 euron (64 Gt) hintaan. Sinisen lisäksi ovat väreinä tulossa musta, valkoinen ja kultainen. Honor 7 tuli vuosi sitten myyntiin 399 eurolla, ja nyt sen ja Premium-mallin hinnat liikkuvat noin 300-350 eurossa.

Miten muuten Honor 8 eroaa Honor 7:stä?

Merkittävä ero on designissa. Honor 8:ssa lasia löytyy sekä edestä että takaa, kun Honor 7 on kokonaisuudessaan takaa ja sivuilta alumiinia. Myös Honor 8:ssa runko ja reunat ovat yhä alumiinia.

Näytön koko Honor 8:ssa on samat 5,2 tuumaa kuin Honor 7:ssäkin ja myös tarkkuus on ennallaan 1920×1080 pikselissä. Honor 8:n LCD IPS -näytössä on siirrytty LTPS-valmistustekniikkaan – kontrastisuhde on pysynyt ennallaan (1500:1), mutta näytön värikylläisyys NTSC-asteikolla on noussut 85 prosentista 96 prosenttiin.

Honor 7:stä on nähty suomessa myös Premium-versio, joka toi kultaisen värin.

Honor 8 on Honor 7:ää pari milliä pidempi ja millin kapeampi, mutta suurin ero koossa tulee tasan millimetrin pienemmästä paksuudesta – Honor 8 on 7,5 millimetriä paksu eivätkä takakamerat ulkone laitteesta lainkaan toisin kuin Honor 7:ssä sen kamera.

Sormenjälkitunnistimen paikka on edelleen takana ja Honor 8:ssa tunnistuksen kerrotaan onnistuvan 0,4 sekunnissa, kun Honor 7:n yhteydessä markkinoitiin 0,5 sekunnin aikaa.

Teknisesti merkittävin ero Honor 8:ssa Honor 7:ään nähden on sen kaksoiskamera. Honor 7:stä löytyy perinteinen yksi kamera takaa 20 megapikselin tarkkuudella kaksois-LED-kuvausvalon kera, kun Honor 8:ssa tarkuutta on 12 megapikseliä ja kameroita kaksin kappalein. Huawein aiemman P9:n tavoin myös Honor 8:n kameroista toinen tallentaa normaalisti värejä, mutta toinen vain mustavalkokuvaa. Nämä yhdistyvät yhdeksi kuvaksi, johon pitäisi taltioitua enemmän valoa ja yksityiskohtia.

Honor 7:n kamerassa aukon koko on suurempi f/2,0 kuin Honor 8:n f/2,2, mutta kaksoiskamera tasapainottaa tilannetta hämäräkuvauksessa, jonka erityisesti pitäisi olla Honor 8:n kameran vahvuus. Lisäksi Honor 8:ssa on P9:stä tutut laajemmat manuaalisäädöt sekä laajan aukon tila, joka mahdollistaa virtuaalisen F-arvon säädön välillä 0.95-16 mahdollistaen kuvan kohteen taustan sumentamisen. Kuvia myös tarkentaa uudelleen eri kohtiin ottamisen jälkeen.

Etukameran tarkkuus Honor 8:ssa on yhä 8 megapikseliä ja aukon koko f/2,4. Honor 7:n LED-kuvausvalo on vaihtunut näytön toimimiseen kuvausvalona.

Honor 8:n ja Honor 7:n tekniset ominaisuudet vertailussa.

Lisäksi pinnan alla Honor 8:ssa järjestelmäpiiri on vaihtunut selvästi tehokkaamppaan, minkä pitäisi näkyä nopeampana toimintana ja parempana suorituskykynä. Honor 8:ssa on 16 nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu 4+4-ytiminen Kirin 950 -piiri, jonka ytimet käyvät 2,3 ja 1,8 gigahertsin kellotaajuuksilla. Korkeamman kellotaajuuden neljä ydintäovat Kirin 950:ssä suorituskykyisempiä Cortex-A72-pohjaisia, kun Honor 7:ssä käytössä olevassa Kirin 935 -järjestelmäpiirissä kaikki ytimet ovatvain Cortex-A53-pohjaisia (4×2,2 GHz ja 4×1,5 GHz). Samoin Kirin 950:ssä on jopa yli kaksi kertaa tehokkaampi Mali-T880-grafiikkasuoritin verrattuna Kirin 935:n Mali-T628:een.

Järjestelmäpiirin lisäksi RAM-muistin määrä on kasvanut Honor 8:ssa neljään gigatavuun Honor 7:n kolmesta täällä myytävässä malliversiossa ja tallennusmuistia on Honor 8:ssa 32 tai 64 gigatavua verrattuna Honor 7:n 16 ja Honor 7 Premiumin 32 gigatavuun.

Jatkossa mahdollisesti mobiilimaksamisen yleistyessä yhä tärkeämpänä lisänä Honor 8:ssa on Honor 7:stä puuttunut NFC. Edelleen mukana on infapunalähetin, joka mahdollistaa kauko-ohjainkäytön. Tältä osin versionumeron kerrotaan päivittyneen Smart Control 4.0:aan.

Kiinteän akun kapasiteetti on Honor 8:ssa 3 000 milliampeerituntia eli 100 vähemmän kuin Honor 7:ssä. Honor 7:n tavoin myös Honor 8 tukee pikalatausta ja sen mukana toimitetaan tätä tukeva pikalaturi.

Puhelimen pohjasta löytyvä liitäntä on muuttanut muotoaan aiemmasta Micro-USB:stä uuteen USB-C-liitäntään. USB-C:n ohella mukana on yhä 3,5 millimetrin audioliitäntä.

Honor 7:n tavoin myös Honor 8:ssa on kaksi SIM-korttipaikkaa, joista toinen on jaettu microSD-muistikorttipaikka.

Entä Honor 8 vs. Huawei P9?

Huawei P9.

Mielenkiintoinen tilanne on, että Huaweilla on nyt Honor 8:n myötä myynnissä halvempana Honorina käytännössä teknisesti lähes identtinen malli sen Huawei-brändin P9-lippulaivan kanssa. Tai Honor 8 on jopa hieman parempi parilla lisäominaisuudellaan.

P9:n ennallaan toistaiseksi säilyvä hinta Suomessa on vajaat 550 euroa, eli 50-100 euroa Honor 8:aa enemmän.

Honor 8:n kaksoiskamerassa ei ole Leica-brändäystä toisin kuin P9:ssä, mutta käytännössä mitään eroa tällä ei todellisuudessa ole. Honor 8:n kamera vaikuttaisi olevan teknisesti sama kuin P9:ssä.

P9:ssä etuna on Kirin 950:n sijaan Kirin 955 -järjestelmäpiiri, jonka tehokkaampien suoritinydinten enimmäiskellotaajuus on 200 megahertsiä korkeammat 2,7 gigahertsiä.Tässä suhteessa ero on todellisen käytön kannalta kuitenkin lähes teoreettinen. Honor 8:ssa puolestaan on suurempi 4 gigatavun RAM-muisti P9:n 3 gigatavuun nähden.

Lisäksi Honor 8:ssa on P9:ään nähden ekstrana infrapunalähetin, jokalöytyy myös suurikokoisemmasta ja kalliimmasta P9 Plus -mallista.

Lisäksi Honor 8 ja P9 eroavat muotoilultaan, mutta Honor 8 ei häviä lainkaan laatutuntumassa eikä oikeastaan tyylikkyydessäkään – joskin nämä ovat tietenkin makuasioita.

P9:n ostaminen ei vaikuta enää kovin järkevältä päätökseltä Honor 8:aan verrattuna.