Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näillä keinoin Facebook tietää sijaintisi vaikket anna sille lupaa älypuhelimen sijaintipalveluihin

Facebook on kertonut keinoista, joilla se selvittää käyttäjän sijainnin silloinkin, kun sijainnin käyttö on estetty. Ulostulosta uutisoi ensimmäisenä The Hill.

Facebook on toimittanut kahdelle yhdysvaltalaissenaattorille kirjeen, jossa se kertoo, kuinka sijaintitietoja kerätään käyttäjiltä. Yhtiötä on viime aikoina painostettu selvittämään käytänteitään, ja nyt se paljastaa, että laitteen sijainnin käyttöoikeuden hyödyntäminen on vain yksi tapa selvittää käyttäjän olinpaikka.

Sijaintitietoja kerätään myös esimerkiksi tapahtumailmoittautumisten perusteella. Mikäli käyttäjä vahvistaa osallistumisensa tiettyyn tapahtumaan tai julkaisee sieltä sijaintitietoja sisältävän kuvan tai videon pääsee Facebook käsiksi tähän dataan. Myös Marketplace-kauppapaikalla jaetut ilmoituskohtaiset tiedot auttavat esimerkiksi henkilön tarkan kotiosoitteen selvittämisessä.

Kolmantena Facebook voi hyödyntää myös IP-osoitetietoja. IP-osoite on ikään kuin verkkoyhteyden sarjanumero, joka kertoo laitteen summittaisen sijainnin esimerkiksi kunnan tai muun hieman laajemman alueen tarkkuudella.

Facebookin mukaan sen toiminta on reilua ja perusteltua, mutta selvitystä vaatineet senaattorit ovat kritisoineet yhtiön periaatteita. Facebook hyödyntää sijaintitietoja muun muassa mainontaa kohdentaessaan.

Kritiikin mukaan Facebook toimii väärin kerätessään sijaintitietoja ilman lupaa ja käyttäessään niitä markkinointitarkoituksiin. Senaattorien mielestä Facebookin pitäisi vähintäänkin antaa käyttäjille mahdollisuus kieltäytyä kaikesta sijaintiin liittyvästä markkinoinnista tai muusta vastaavasta seurannasta.