Nadella lyttää uudessa kirjassaan Microsoftin Nokia-kaupan: ”Minä äänestin ei”

Microsoftin toimitusjohtajana viime vuosina mainetta ja mammonaa kerännyt Satya Nadella kertoo uudessa Hit Refresh -kirjassaan Microsoftin uudistamisen ohella myös sen tekemästä Nokia-kaupasta. Kirjasta otteita on julkaissut Microsoftia pitkään läheisesti seurannut Paul Thurrott omalla Thurrott.com-sivustollaan.

Microsoft kertoi syyskuussa 2013 ostavansa Nokialta puhelinliiketoiminnan 5,44 miljardin euron kauppahinnalla yhdessä patenttilisenssin kanssa. Sittemmin Microsoft on Nadellan aikana ajanut koko tämän liiketoiminnan alas ja käytännössä kaikki Nokialta siirtyneet työntekijät ovat saaneet tavalla tai toisella lähteä Microsoftilta.

Nadellan on tiedetty olleen kauppaa vastaan jo alun perinkin. Tämän hän nyt vahvistaa uudessa kirjassaan. Nokia-kaupasta sopimisen aikaan Microsoftin toimitusjohtajana toimi vielä Steve Ballmer, joka käytännössä lopulta runnoi kaupan läpi ajautuen eripuraan hallituksen kanssa ja jättäen sittemmin tehtävänsä, jonka jälkeen Nadella valittiin uudeksi toimitusjohtajaksi.

Kun kauppaa Nokiasta oltiin tekemässä, teki Ballmer asiasta kyselyn johtoryhmälleen. ”Minä äänestin ei”, kertoo Nadella nyt kirjassaan. ”En tajunnut, miksi maailma tarvitsisi kolmatta ekosysteemiä puhelimissa, jollemme muuttaisi pelin sääntöjä… Mutta oli liian myöhäistä voittaa takaisin menettämiämme asemia. Me jahtasimme kilpailijoidemme perävaloja.”

Windows Phone -puhelimet eivät missään vaiheessa saavuttaneet sellaista suosiota kuin Microsoftilla, tai Nokialla, oli toivottu.

”Toive oli, että yhdistämällä tuotekehitys- ja suunnittelutiimit Nokialla ohjelmistokehitykseen Microsoftilla kiihdyttäisi Windows Phonen kasvua ja vahvistaisi meidän kokonaista laitteiden ekosysteemiämme. Fuusio olisi suuri, dramaattinen liike, jota Windows tarvitsi ottaakseen iOS:n ja Androidin kiinni mobiilissa”, kuvailee Nadella nyt tuolloisia laajempia ajatuksia Microsoftilla.

Nokian taloudellinen tilanne oli Windows-puhelinten heikon menestyksen takia heikentynyt selvästi vuosien 2012 ja 2013 aikana, jolloin se aloitti myös harkitsemaan vaihtoehtoja Windows-yhteistyölle – käytännössä myös vaihtamista Androidiin. Lopulta myynti tuolloin halukkaalle ostajalle Microsoftille osoittautui niin hallituksen tuolloin tekemän vertailun kuin myös nyt erityisesti jälkikäteen tarkasteltuna parhaimmaksi vaihtoehdoksi Nokian kannalta.

Nadellan otettua vallan Microsoftilla Nokian puhelinliiketoiminnan kohtalo oli nopeasti sinetöity. Siitä luovuttiin, tuotteita peruttiin, väkeä vähennettiin ja lopulta nyt Microsoft on poistunut älypuhelinten myynnistä – ainakin toistaiseksi. Mobiilipuolen alasajon rinnalla Microsoftin suunta on kääntynyt takaisin menestykseen, kiitos erityisesti Nadellan aikana voimaa saaneen pilvipalveluihin siirtymisen sekä palvelin- että Office-liiketoiminnassa.

Myös Nokia on palannut omalla tahollaan menestyjäksi verkko- ja patenttiliiketoiminnoissa, ja tehnyt merkittävän, onnistuneen yritysjärjestelyn Alcatel-Lucentin kanssa. Nokia-älypuhelimet ovat tänä vuonna palanneet markkinoille HMD Globalin tuomana. Se myös hankki Microsoftilta Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan.

”Heikon markkinaosuuden yrityksen ostaminen on aina riski”, Nadella kertoo. ”Meidän pitäisi olla puhelinbisneksessä vain, jos meillä on jotakin joka on todella erilaista muista.”

Nyt Microsoftin on huhuttu suunnittelevan paluuta puhelinmarkkinoille uudenlaisella mobiililla Surface-laitteella, mutta tarkkoja yksityiskohtia huhutusta ja spekuloidusta laitteesta ei ole vielä kuultu.