Myös Intel haluaa haudata perinteisen kuulokeliitännän puhelimista

Intel kaavailee perinteisen analogisen kuulokeliitännän korvaamista puhelimissa ja tableteissa digitaalisella liitännällä, tarkemmin sanottuna USB Type-C -liitännällä.

Nykyisin selvästi yleisin audioliitäntä on 3,5 millimetrin pyöreä liitin. Se on ollut käytössä jo 1960-luvulta, ja samaan tapaan toimiva, mutta isompi 6,35 millimetrin liitäntä on keksitty jo 1870-luvulla. Analoginen liitäntätyyppi ei varsinaisesti kuitenkaan koskaan vanhene, sillä ääni lähtökohtaisesti on analogista signaalia. Digitaalisella liitännällä on kuitenkin etunsa.

Perinteisen analogisen kuulokeliitännän korvaaminen digitaalisella mahdollistaa monia uudenlaisia ratkaisuja. Kun ääni siirretään esimerkiksi älypuhelimista kuulokkeisiin digitaalisella liitännällä, voidaan DA-muunnos, eli äänisignaalin muuntaminen digitaalisesta analogiseksi, jättää kuulokkeiden huoleksi. Näin on kuulokevalmistajan ja sitä kautta asiakkaan päätettävissä, kuinka laadukasta muunninta käytetään. Äänisignaalin lisäksi voidaan USB-C-liitännän kautta kuljettaa myös muuta dataa sekä latausvirtaa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi taustamelua vaimentaville kuulokkeille.

Maininnan arvoista on myös se, ettei perinteisen kuulokeliitännän korvaaminen USB-C:llä välttämättä tarkoita, että äänisignaalia pitäisi liikuttaa digitaalisessa muodossa. USB-C -liitäntä on suunniteltu niin, että sen kautta voi ääntä kuljettaa myös analogisessa muodossa.

Alkaa näyttää vahvasti siltä, että perinteinen kuulokeliitäntä tulee, ainakin puhelimissa ja tableteissa, jossain vaiheessa tiensä päähän. Intelin suunnitelmien lisäksi huhuja on liikkunut, että Apple poistaisi perinteisen kuulokeliitännän tulevista iPhone-malleista. Kuulokeliitännän kuolemaapuoltaa myös muun muassa Android 5.0:n tuki USB:n kautta toimiville DA-muuntimille ja kiinalainen LeEco julkaisi viime viikolla useita uusia puhelinmalleja, joissa ei erillistä kuulokeliitäntää ole.