Suomalaisfirma yrittää mullistaa tablettimarkkinat – erikoinen jakoratkaisu

Suomalainen tablettien yhteiskäytön Hublet hakee osakepohjaista joukkorahoitustasijoittajilta. Hublet on kehittänyt uudenlaisen ratkaisun tablettien hallinnointiin ja jakamiseen, joka on suunnattu muun muassa kouluille, kirjastoille, hotelleille ja muihin julkisiin tiloihin.

Hubletin ajatus on siis tuoda tabletit aiempaa vahvemmin ja erityisesti helpommin yhteiskäyttöön. Ratkaisu rakentuu yrityksen nimen vihjaamalla tavalla tablettien hubiin eli telineeseen, jossa niitä säilytetään ja ladataan, sekä hallinnoinnissa hyödynnettävään verkkopalveluun.

– Miksi esimerkiksi koulut ostavat tai vuokraavat kaikille omat tablettitietokoneet, joita on työlästä ja kallista ylläpitää tai miten esimerkiksi hotelli voisi tarjota asiakkaidensa käyttöön tablet-tietokoneita helposti ja hallitusti?, kyselee Hublet myyntipuheessaan.

Hublet-tabletteja havaintokuvassa

 

Vielä toistaiseksi Hubletin liiketoiminta on ollut pientä, sillä laitteita on ollut lähinnä vasta testikäytössä ensimmäisillä pilottiasiakkailla. Varsinainen myynti on tarkoitus laittaa liikkeelle nyt 2016 alkupuoliskolla, ja nyt yhtiö hakeekin sijoittajilta rahaa tuotekehityksen saattamiseen valmiiksi pilottivaiheen palautteen perusteella, massavalmistuksen aloittamiseen, myyntihenkilöstön rekrytointiin sekä kansainvälisten myyntikanavien selvittämiseen. Aluksi on tarkoitus keskittyä pohjoismaihin sekä Isoon-Britanniaan.

Hubletin tarkoitus on kaupata ratkaisuaankokonaispalveluna, jossa asiakkaat maksavat kaikesta – niin laitteista kuin hallintapalvelusta ja tarvittavasta huollosta – yhdellä kuukausimaksulla laitteiden määrän mukaan 12-36 kuukaudeksi tehtävällä sopimuksella. Vuodelta 2016 tavoitellaan 400 000 euron liikevaihtoa ja 2018 ennustetusti jo yli neljää miljoonaa. Helsingin kaupunginkirjasto on yhtiön ensimmäinen varsinainen asiakas, joka on tilannut laitteita Hubletin mukaan merkittävän määrän.

Keväästä 2015 Hublet-palvelua on pilotoitu pääkaupunkiseudulla kahdessa koulussa, Helsingissä kahdessa kirjastossa, Tiedekeskus Heurekassa sekä Holiday Inn -hotellissa. Pilotit tehtiin omaa merkkiä kantavalla Android-tabletilla, mutta jatkon osalta mietitään myös valmiiden tunnetumman tuotemerkin laitteiden käyttöä – ja Applen iPaditkin ovat mahdollisia. Ainakin toistaiseksi Hubletin käyttämät tablettilaitteet tulevat kiinalaiselta valmistajalta, mutta mahdollisuutta tuotantoon Suomessakaan ei suljeta pois. Hubletin pilvipalvelussa puolestaan on mahdollista hallita laitteita helposti suurempi määräkin kerralla, sekä valita laitteisiin sisälletyksi erilaisia sisältöjä.

Koulujen ja hotellien ohella Hublet kertootähtäävänsä myös erityisesti terveydenhuoltosektoreille, jossa Hublet-tabletteja voisivat käyttää myös lääkärit ja muu terveydenhoitohenkilöstö työssään. Hubletin itsensä mukaan sillä ei ole suoria kilpailijoita, sillä kukaan muu ei tarjoaa vastaavaa kokonaisuutta – vaan vain palasia siitä.

Nyt Invesdor-joukkorahoituspalvelun kautta toteutettavalla sijoituskierroksella yhtiön arvo ennen uuden rahan mukaantuloa on laskettu 1,45 miljoonaan euroon. Toistaiseksi noin 700 000 eurolla pääomitetun yhtiön suurimpia omistajia ovat perustaja Olli Junnila sekä aiemmat rahoittajat Tuomas Hirvonen, Tokmannista kaikelle kansalle tuttu Kyösti Kakkonen sekä Ariel Nemes kukin yhtiöidensä kautta. Myös yhtiön nykyiset avainhenkilöt, kuten toimitusjohtaja Saila Laitinen, ovat tulleet pieniksi omistajiksi. Avainhenkilöiltä löytyy taustaa muun muassa Nokiasta, Nokia Siemens Networksista sekä OpusCapitasta. Yhtiön perustaja Junnila ei kuitenkaan enää työskentele yrityksessä tai ole sen hallituksessakaan.

Hubletin joukkorahoituskierros Invesdorissa on auki tammikuun 2016 loppuun asti. Toistaiseksi sijoituksia on tullut115 029 euroa 262 000 euron minimitavoitteesta, joka vaaditaan rahoituksen toteutumiseksi – muuten varat palautetaan sijoituksia tehneille. Toistaiseksi tehtyjen sijoitusten summa sisältää myös aiempien vaihtovelkakirjojen muuntoja osakkeiksi nyt rahoituskierroksen yhteydessä. Yhden Hubletin tarjottavan osakkeen hinta on 227,33 euroa, joka on samalla myös minimisijoitus antiin osallistumiseksi.