Mullistaako Nokia seuraavaksi sairaalat?

Aamuisen hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan keskustelun ohella Nokia nousi tänään lavalle Slushissa myös laajemmalla katraalla, kun Siilasmaa marssitti iltapäivälle lavalle rinnalleen myös Nokia Technologiesin johtajan Ramzi Haidamuksen sekä Nokian rahoittamasta, varsin itsenäisesti toimivasta Nokia Growth Partners -sijoitusrahastosta Upal Basun sekä David Tangin puhumaan uusien yli mijardin dollarin bisnesten rakentamisesta.

Siilasmaa mainosti useampaan otteeseen Slush-päivän aikana Nokian, yhden Slushin tämän vuoden pääyhteistyökumppanin, messuosastoa. Osastolla on esillä muun muassa Nokian aiemmin julkistama OZO-virtuaalitodellisuuskamera.

Nokian paneelikeskustelussa puhe ohjautui kuitenkin enemmän digitaaliseen terveyteen ja sairaaloiden uudistumiseen uudella, verkottuneella aikakaudella.

– Nokia on yhdistänyt ihmisiä (”connecting people”) vuosikymmeniä. Myös terveydenhuollossa ihmisten yhdistämiselle palveluihin on olemassa uusia mahdollisuuksia. Uudet verkottuneet terveydenhuollon kuluttajalaitteet voivat johtaa pidempiin ja parempiin elämiin, nosti esiin Technologiesin johtaja Haidamus.

Voisiko Nokian teknologiayksiköltä olla tulossa jonkinlaisia terveydenhuoltoon liittyviä laitteita lähiaikoina? Siihen ei tänään suoraa vastausta saatu.

Haidamuksen mukaan tulevaisuus on kuitenkin niin sanotun virtuaalisen sairaalan.

– Mikä on sairaala? Se voi jatkossa laajentua myös kotiin, osana ohjelmoitavaa maailmaamme ja olla kyse paljon laajemmasta kuin perinteisestä sairaalasta.

Nykyisen toimintamallin ainakin tulee muuttua.

– Jos katsot nyt epätehokkuutta, se vaatii kokonaan uusia tapoja tarkastella asiaa.

Tavoitteena on tietenkin terveellisemmän elämän tarjoaminen suurelle määrälle ihmisiä. Meikäläisten kehittyneiden maiden ohella uusia innovaatioita terveydenhuollon saralla tarvittaisiin vielä kipeämmin myös muualla.

– Kehittyvillä markkinoilla ne suuret väestömäärät ovat, kommentoivat Nokia Growth Partnersin johtajat.

Nokialla voi verkkoyhtiönä olla oma roolinsa sekä osaamista terveydenhuollossa juuri laitteiden internetin näkökulmasta. Toisaalta myös virtuaalitodellisuudella, johon Nokia panostaa vahvasti, olisi todella monenlaisia käyttökohteita terveydenhuollossa.

Siilasmaan Nokian paneelin lopuksi esittämään kysymykseen tulevien vuosien parhaista kasvualueista Haidamus vastasikin juuri virtuaalitodellisuuden ja digitaalisen terveyden. Suuri kysymys on, voisivatko nämä Nokian kokonaisuudessa olla myös toistensa kanssa tekemisissä.

Siilasmaa on läpi ensimmäisen Slush-päivän korostanut Nokian hurjaa muutosta viime vuosina.

– Nokia on tehnyt pivotin (=suunnanmuutoksen), josta useimmat yritykset voivat vain unelmoida, sanoi Siilasmaa.

Hänen mukaansa yrityksen tulee olla rohkea uudistamaan omaa toimintaansa toimialojen kohdatessa mullistuksia, eikä jättää näitä tilaisuuksia muille mahdollisuudeksi. Tällä hetkellä Nokialla näytetään uskovan erityisesti virtuaalitodellisuuteen ja terveydenhuollon uudistamiseen tulevina mullistuksina.