Mukana tekoälyapajilla: Elon Muskin xAI nosti 6 miljardia dollaria uutta rahoitusta - kehittää "totuudenmukaista" vaihtoehtoa OpenAI:lle

Tekoälymarkkinat käyvät kuumana – ja mukana on myös yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, Teslan ja SpaceX:n toimitusjohtajana tunnettu, mutta myös X:n pääomistaja Elon Musk.

Elon Musk perusti xAI-yhtiön heinäkuussa 2023 ja sittemmin se on kehittänyt Grok-kielimallin, jonka ensimmäinen versio julkaistiin avoimena koodina maaliskuussa 2024. Grok-tekoälyä on otettu käyttöön X:ssä maksaville Premium-tilaajille tarjottavissa yhteenvedoissa uutisista.

Nyt xAI on kertonut keränneensä Series B -rahoituskierroksella uutta rahoitusta 6 miljardia dollaria eli noin 5,5 miljardia euroa.

Mukana sijoittajina ovat olleet useat pääomasijoitusyhtiöt, kuten Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity Management & Research Company sekä muita sijoittajia, esimerkiksi prinssi Alwaleed Bin Talal ja hänen Kingdom Holding -yhtiönsä, muiden muassa.

Grok-1:n julkaisun jälkeen xAI on julkaissut jo parannetun Grok-1.5-mallin laajemmalla konteksti-ikkunalla kuin myös Grok-1.5V:n kyvyllä ymmärtää kuvia.

”xAI jatkaa tätä jyrkkääs kehityskulkua tulevina kuukausina, ja pian julkaistaan ​​useita jännittäviä teknologiapäivityksiä ja tuotteita. Kierroksen varat käytetään xAI:n ensimmäisten tuotteiden markkinoille saattamiseen, edistyneen infrastruktuurin rakentamiseen sekä tulevaisuuden teknologioiden tutkimuksen ja kehityksen nopeuttamiseen”, kertoo xAI ilmoituksessaan.

Elon Musk oli aikanaan perustamassa myös OpenAI:ta, josta on ChatGPT:n julkaisun ja sen laukaiseman tekoälybuumin myötä tullut yksi teknologia-alan keskeisistä yhtiöistä.

Helmikuun lopulla Elon Musk haastoi OpenAI:n sekä sen perustajiin lukeutuvat Sam Altmanin ja Greg Brockmanin ja muita tahoja oikeuteen syyttäen näitä sen alkuperäisen perustamissopimuksen rikkomisesta tähtäämällä voitolliseen toimintaan sen sijaan, että OpenAI edistäisi alkuperäistä tavoitettaan ihmiskuntaa hyödyttävän tekoälyn kehittämisestä.

Muskin kanne OpenAI:ta vastaan on laajasti nähty vain yhtenä keinona pönkittää Muskin omia etuja, kuten esimerkiksi xAI-tekoäly-yhtiönsä kehitystä.

xAI:n laajempi menestys on arvoitus, mutta ainakin yhden lisäkilpailijan OpenAI:lle se kuitenkin tarjoaa. xAI kertoo olevansa keskittynyt kehittämään tekoälyjärjestelmiä, jotka ovat totuudenmukaisia, kilpailukykyisiä sekä maksimaalisella tavalla hyödyksi ihmiskunnalle.

xAI kertoi rahoitusilmoituksensa yhteydessä myös rekrytoivansa aktiivisesti useisiin eri rooleihin.