Mozilla julkaisi esiversion täysin uudesta Firefox-verkkoselaimesta Androidille – ”jopa tuplasti nopeampi”

Mozilla on julkaissut ensimmäisen testikäyttöön tarkoitetun esiversion täysin uudesta verkkoselaimestaan Android-laitteille.

Firefox Preview on nyt ladattavissa Google Play -kaupasta.

Uuden esiversiona nyt julkaistun selaimen on tulevaisuudessa tarkoitus korvata täysin nykyinen Mozilla Firefox.

Mozilla on tähän asti tarjonnut Firefox-selaimensa rinnalla kokeellisempaa ja paremmalla yksityisyydensuojalla varustettua Firefox Focus -selainta, jonka se esitteli kaksi ja puoli vuotta sitten. Jatkossa tarkoituksena on yhdistää parhaat puolet Firefoxista ja Firefox Focusista yhteen uudelta pohjalta kehitettyyn selaimeen.

Uusi Firefox Preview perustuu Mozillan omaan GeckoView-selainmoottoriin, joka tuo selaimeen Mozillan mukaan vastaavia suorituskykyparannuksia kuin mitä nähtiin Firefoxin tietokoneselaimen puolella vuonna 2017 esitellyn Firefox Quantumin myötä.

Uusi Firefox Preview -selain Androidille.
Uusi Firefox Preview -selain Androidille.

Mozilla kertoo, että uusi Firefox Preview on jopa tuplasti nopeampi kuin aiempi Firefox Androidille. Lisäksi selain on varustettu minimalistisella aloitusnäkymällä ja alareunan navigointipalkilla, joiden avulla käytöstä on pyritty tekemään mahdollisimman helppoa. Uutena ominaisuutena Firefox Preview sisältää Collections-kokoelmat, jotka mahdollistavat eri verkkosivujen tallentamisen ja järjestämisen kokoelmiin, jotka ovat myös jaettavissa. Firefox Preview’ssä oletuksena on myös estetty mainosseurantaskriptit, miltä osin se jatkaa Firefox Focusin aloittamalla tiellä.

Käyttöliittymässä Firefox Preview’ssä oletuksena esimerkiksi myös verkko-osoite esitetään näytön alareunassa. Tarjolla on myös vaalea ja tumma tila käyttöliittymän värimaailmaksi.

Mozilla kamppailee uudella selaimellaan myös Googlen ylivaltaa vastaan. ”Samaan aikaan, kun kaikki merkittävät Android-selaimet tänään perustuvat Blinkiin ja heijastavat näin ollen Googlen päätöksiä mobiilista, Firefoxin GeckoView-moottori varmistaa meille sekä käyttäjillemme itsenäisyyden”, todetaan Mozillan Firefox Preview -tiedotteessa.

Mozillan mukaan toistaiseksi julkaistun Firefox Preview’n tarjoama käyttökokemus eroaa vielä merkittävästi suunnitellusta valmiista tuotteesta, jonka julkaisun on suunniteltu tapahtuvan myöhemmin tänä vuonna.

Uuden avauksen myötä Mozilla on kertonut myös keskeyttävänsä Firefox Focusin kehitystyön toistaiseksi. Sen sekä aiemman Firefoxin Androidille käyttöä voi kuitenkin toistaiseksi jatkaa normaalisti. Tulevaisuudessa suunnitelmana on korvata aiempi Firefox Androidille uudella selaimella, joka syntyy nyt esitellyn Firefox Preview’n kehitystyön lopputuloksena.