Apple tuo paljon uutta iPadin koulukäyttöön

Applen tulevan iOS 9.3 -päivityksen myötä iPadien koulukäyttöön on luvassa merkittäviä uusia mahdollisuuksia.

Uudistuspaketti koostuu iPadeihin tulevasta monen käyttäjän tuesta, uudesta Classroom-sovelluksesta, Apple School Manager -hallintaohjelmistosta sekä uudenlaisista hallituista Apple ID -tunnuksista, jotka ovat koulun oppilaille luomia.

Kouluille tarkoitetun monikäyttäjätuen tulo iPadiin mahdollistaa personoidulla sisällöllä varustetun iPadin tarjoamisen oppilaille, vaikkei laitteita kaikille omaksi riittäisikään. Laitteeseen kirjautumisen jälkeen se lataa oppilaalle kuuluvat sovellukset ja sisällön verkosta. Tietoja pidetään myös laitteen muistissa, joten oppilaan käyttäessä samaa laitetta päivittäin tiedot ovat jo valmiiksi ladattuina. Tähän liittyen iPadiin opettaa voi myös asettaa näytölle näkyviin oppilaan oma kuvan oman laitteen tunnistamiseksi muiden joukosta.

Opettajan käyttöön tulee uusi Classroom-sovellus. Se näyttää opettajalle, mitä oppilaat laitteillaan tekevät. Lisäksi opettaja voi käynnistää sovelluksen, avata verkkosivun tai iBooksin sivun kaikkien oppilaiden iPadeissa kerralla omasta laitteestaan. Lisäksi opettaja voi valita oppilaan laitteesta suuremmalle luokkahuoneen ruudulle esitettäväksi näkymän AirPlayn kautta.

Apple School Manager -ohjelmisto toimii puolestaan hallintapalveluna koulun kaikille iPadeille sekä Apple ID -tunnuksille eri käyttäjille – hallinnolle, opettajille ja oppilaille. Lisäksi hallintapalvelun kautta voi ostaa sekä ladata Applen kaupoista sovelluksia ja kirjoja kaikkiin valittuihin hallittuihin laitteisiin kerralla.

iPadien ja Applen edistyneemmistä koulukäytön mahdollisuuksista on toki etua vain, jos niitä käytetään. Esimerkiksi suomalaiskouluissa välttämättä Applen hallintajärjestelmään ja Classroom-sovellukseen siirtyminen ei ole välttämättä läpihuutojuttu – ainakaan heti. Hyvää kuitenkin on, että toki sovellusmuotoisena voidaan käyttää mitä tahansaoppimateriaaleja ja opettaja voi helposti avata käytössä olevan sovelluksen kaikille kerralla. Lisäksi monikäyttäjätilan mahdollistama iPadin jakaminen usealle oppilaalle on jo pelkästään yksinään merkittävä etu nykytilanteeseen.

Tablettien jako ja erityisesti koulukäyttö on kiinnostava markkina, jonne pyrkii yhtenä toimijana esimerkiksi suomalainen parhaillaan joukkorahoitusta keräävä Hublet omalla ratkaisullaan. Hubletin kokonaisuuteen kuuluvat laitteiden ja niiden hallintapalvelun ohella myös lataus- ja säilytystelakka.

Tablettimyynnin hidastuttua viime aikoina on Applellakin kuluttajamyynnin sijaan viime aikoina keskiössä olleet muut kohderyhmät, myös yritys- ja ammattilaiskäyttö, johon iPad Pro -uutuus on erityisesti suunnattu.

Opettaja voi iPadistaan avata sovelluksia oppilaiden laitteisiin ja nähdä mitä he tekevät