Apple pienensi uutuuksiensa akkuja – miten iPhone jaksaa?

Apple esitteli eilen keskiviikkona sen uusimmat puhelinmallit, iPhone 6s:n ja 6s Plussan, ja monet puhelimia koskeneet huhut ja vuodot osuivat jopa yllättävän hyvin kohdilleen. Yksi osuma näyttäisi olevan myös etukäteen kiertänyt huhu, että Apple pienentäisi puhelimiensa akkuja.

Applella ei sen laitteistapuhuttaessa ole ollut niinkään tapana eritellä teknisiä yksityiskohtia, kuten RAM-muistin määrää tai akun kapasiteettia, vaan yhtiö sen sijaan tuo mieluummin esille sen, mihin laite käytännössä pystyy. Niinpä ilmoitetut akkukestot uusissa puhelinmalleissa vastaavatkin täysin viimevuotisia malleja. Akkukeston säilymisestä lienee kiittäminen virtapihiä järjestelmäpiiriä sekä iOS 9 -käyttöjärjestelmää, sillä akkujen kootuusissa malleissa näyttävät muuttuneen alaspäin.

Applen ilmoittamat akkukestot iPhone 6s:lle ja 6s Plussalle.

Kun viimevuotisissa iPhone 6- ja 6 Plus -malleissa akkujen koot olivat1810 ja 2915 milliampeerituntia, huhuttiin uusien 6s:n ja 6s Plussan lukemiksi vastaavasti 1715 ja 2750 milliampeerituntia. Ainakin pienemmän 6s:n osalta huhu näyttää osuneen oikeaan, sillä Applen eilisessä tilaisuudessa nähty video paljasti laitteen sisuksia sen verran, että akusta oli luettavissa merkintä ”1715mAh”. Akussa näkyneen merkinnän nosti esille iMore.com-sivusto. iPhone 6s Plussan kohdalla ei pienempää akkua toki vielä ole varmistettu, mutta ei ole syytä epäillä, etteikö huhu myös sen kohdalla olisi osunut kohdalleen.

Syynä pienemmille akuille todennäköisesti on uuteen 3D Touch -näyttöteknologiaan liittyvä Taptic Engine, eli tärinamoottori. Samainen 3D Touch -tekniikka lienee myös syy sille, että uudet mallit ovat 0,2 millimetriä edeltäjiään paksumpia.

Muita teknisiä uudistuksia uusissa iPhone-malleissa ovat muun muassa vahvemmasta 7000-sarjan alumiinista valmistetut rungot, tehokkaampi A9-suoritin sekä ilmeisesti myös yhdestä kahteen noussut RAM-muisti.