Microsoft julkaisi Windows 11:n kevätpäivityksen - mukana tekoälyuudistuksia

Windows 11 on saamassa aimo annoksen tekoälyä kevätpäivityksen yhteydessä.

Jakelu on hiljalleen alkamassa, vaikka kaikkia ominaisuuksia ei samalla kerralla julkaistakaan.

Microsoft kertoo sivuillaan maaliskuun 2024 Windows 11 -päivityksestä, joka muun muassa tekee Copilot-kokonaisuudesta aiempaa monipuolisemman. Generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn perustuvaa ”apukuskia” voi pyytää vaikkapa kytkemään päälle virransäästötilan tai saavutettavuustoimintoja.

Lisäksi Copilotilla on julkaistu laaja katras uusia lisäosia, Microsoft kuvailee. Lisäosien avulla Copilotin kautta voi käyttää mielisovelluksiaan ja sopia vaikkapa pöytävarauksen tekemisestä suoraan tuottavaa tekoälyä käyttävän avustajan kanssa.

Myös aiemmin esitelty Valokuvat-sovelluksen älykäs ja ylimääräisiä asioita kuvista poistava työkalu sisältyy kevätpäivitykseen. Samalla niin kotivalikon kutsuttuihin widgets-minisovelluksiin tuodaan uusia muokkausvaihtoehtoja, ja esimerkiksi MSN-uutisyötteen voi nyt poistaa kokonaan näkyvistä.

Valokuvat-sovellukseen lisätään jo aiemmin esitelty tekoälytoiminto.

Windows 11:n minisovellusten alusta on nyt myös avattu kolmansille osapuolille Euroopan unionin digimarkkinasäädöksen vaatimusten mukaisesti, joten ennen pitkää myös kolmannet osapuolet saattavat alkaa tarjota widgeteinä omia palveluitaan.

Päivitys kohentaa myös niin kutsuttua Snap-toimintoa, joka helpottaa sovellusikkunoiden koon mukauttamista esimerkiksi moniajoa valmisteltaessa. Vastedes ominaisuus muistaa usein käytetyt asettelut mahdollistaen vaikkapa työpäivän aloittamisen nopeammin.

Kosketuskynällä voi kirjoittaa hakusanoja mihin hyvänsä tekstilaatikkoon.

Kosketuskynää tukevilla Windows 11 -laitteilla sen sijaan voi päivityksen jälkeen käyttää kynää hakusanojen kirjoittamiseen. Mihin tahansa tekstilaatikkoon voi raapustaa hakusanan kynällä näppäimistön sijaan.

Microsoft esitteli vastikään Windows 11:lle myös mahdollisuuden käyttää Android-älypuhelinta tai -tablettia tietokoneen verkkokamerana, ja kyseinen uudistus on niin ikään osa kevään päivityspakettia, jos kohta ensi alkuun vain Windows Insider -käyttäjille.

Saavutettavuutta päivitys parantaa mahdollistamalla äänikomennoin tehtävät haut aiempaa monipuolisemmin. Äänikomennoilla voi jatkossa vaikkapa availla verkko-osoitteita tai siirrellä sovellusikkunoita näytöltä toiselle, Microsoft kuvailee.

Windows 11:n laaja kevätpäivitys on nyt julkaistu ensimmäisille käyttäjille Windows Updaten ja Microsoft Storesta saatavien uusien sovellusten kautta. Jakelu on vaiheittainen, ja kaikki nyt esitellyt uudistukset eivät ole tulossa samalla kertaa. Kevään ja päivitysten edistyessä ne saapuvat hiljalleen kaikille.