Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Meta esitteli haptisen älyhanskan - startup-yhtiö väitttää pääosin identtiseksi oman tuotteensa kanssa

Facebook-yhtiö Meta esitteli hiljattain haptista älyhanskaa, jolla se pyrkii edistämään virtuaalitodellisuuden palveluita.

Pieni startup-firma väittää Metan hanskaa epäilyttävän samankaltaiseksi kuin omansa, TechCrunch uutisoi.

Metaksi nimensä muuttanut Facebook pyrkii parantamaan virtuaalitodellisuuden ja täydennetyn todellisuuden käyttökokemusta haptisella älyhanskalla. Hiljattain esitelty hanska reagoisi sormien liikkeisiin ja mahdollistaisi teoriassa esineisiin tarttumisen ja vaikkapa kynällä kirjoittelun virtuaalisilla esineillä. Myös eri pinnat tuntuisivat hanskan käyttäjälle realistisella tavalla erilaisilta.

Metan haptinen älyhanska.
HaptX:n älyhanska.

Pian esittelyn jälkeen startup-yhtiö HaptX julkaisi sivuillaan päivityksen, jossa se kuvailee Metan hanskaa lähes identtiseksi oman tuotteensa kanssa. HaptX kertoo esitelleensä omaa hanskaansa Metalle aiemmin useaan otteeseen ja tuntee nyt tulleensa petetyksi. Sotajalalla startup ei kuitenkaan ole.

”Vaikka emme olekaan vielä keskustelleet Metan kanssa, tekisimme mielellämme heidän kanssaan yhteistyötä päästäksemme reiluun ja tasapuoliseen sopimukseen, joka lieventäisi huoliamme ja päästäisi heidät käyttämään innovatiivista teknologiaamme tulevissa kuluttajatuotteissaan”, HaptX:n toimitusjohtaja Jake Rubin kirjoittaa.

Silmämääräisesti sekä Metan että HaptX:n älyhanskat näyttävät pitkälti identtisiltä. Lisäksi kumpikin perustuu teknisesti mikroskooppisiin neste- ja kaasuvirtauksiin keskittyvään mikrofluidistiikkaan, eivätkä samanlaisuudet täten rajoitu pelkästään ulkoisiin yhtäläisyyksiin.

Meta ei vielä ole julkisesti kommentoinut tapausta, mutta aiemmassa julkaisussaan yhtiö kertoi saavuttaneensa merkittäviä läpimurtoja älyhanskoihinkin sopivaa teknologiaa kehittäessään.

Onkin hyvä huomata, ettei HaptX suoranaisesti syytä Metaa tuotteensa kopioimisesta, vaan toteaa älyhanskan olevan huomattavan samankaltainen, pääosin identtinen. Lienee kuitenkin todennäköistä, että tapauksesta kuullaan vielä.