Mahdollisimman eettinen älypuhelin – helposti korjattava moduularinen Fairphone 3 julki ja myyntiin 450 euron hintaan

Alankomaalaisen Fairphonen mahdollisimman eettisesti tuotettujen ja helposti korjattavaksi suunniteltujen puhelinten sarja saanut nyt jatkoa uudesta Fairphone 3 -mallista.

Fairphone 3 on huomattava tekninen hyppäys eteenpäin, sillä edeltäjä Fairphone 2 esiteltiin ensi kerran jo vuonna 2015 ja päivitettynä versiona 2017.

Fairphone 3:ssa on edelleen kehitetty modulaarinen rakenne, jonka ansiosta se on aiempaa kestävämpi mutta myös solakampi ja ohuempi. Fairphone 3 rakentuu yhteensä kuudesta moduulista, jotka on suunniteltu puhelimen korjattavuutta helpottamaan. Fairphonen tutkimukseen mukaan Fairphone 3:n pidempi käyttö sen helpon korjattavuuden ansiosta mahdollistaa jopa 30 prosenttia vähemmän hiilidioksipäästöjä verrattuna tavalliseen älypuhelimeen.

Fairphone 3:n akku, näyttö, kamera, kaiuttimet ja liitännät kuten myös takakuori on verrattain helposti vaihdettavissa uusiin varaosiin, joita Fairphone myös jo myy erikseen.

Fairphone 3:n modulaarinen rakenne helpottaa osien vaihtamista uusiin.
Fairphone 3:n modulaarinen rakenne helpottaa osien vaihtamista uusiin.

Materiaaleina Fairphone 3:ssa on käytetty konfliktivapaata tinaa ja volframia, kierrätettyä kuparia ja muovia ja reilun kaupan Fairtrade-kultaa. Fairphone kertoo myös tutkineensa koboltin hankinnan kehittämistä ja tämä hanke tulee jatkossa liittymään osaksi Fairphone 3:n toimitusketjua. Rakenteeltaan Fairphone 3 on pääosin muovia ja sen mitat ovat 158 x 71,8 x 9,89 millimetriä ja paino 189 grammaa. Puhelin ei ole pöly- ja vesitiivis, vaan suojausluokitus IP54 merkitsee vain roiskeveden kestävyyttä.

Puhelimen eettisyys on Fairphone 3:ssa pyritty ulottamaan sen valmistuksen olosuhteisiin. Fairphone yhdessä kokoonpanosta vastaavan kumppaninsa Ariman kanssa on pyrkinyt parantamaan työntekijöiden tyytyväisyyttä parantamalla heidän työympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja edustusmahdollisuuksiaan päätöksenteossa. Lisäksi työntekjiöille maksetaan bonuksia peruspalkan päälle paremman toimeentulon turvaamiseksi. Myös Fairphone 3:n myyntipakkauksessa on panostettu kestävyyteen ja pakkaus on uudelleenkäytettävissä olevaa materiaalia. Pakkauksessa ei toimiteta mukana USB-kaapelia, laturia tai kuulokkeita, jotka voisivat olla monille ylimääräisiä näiden varusteiden löytyessä jo käytöstä.

Puhelimen teknisiä ominaisuuksia ovat 18:9-kuvasuhteen ja kooltaan 5,7 tuuman näyttö 2160×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella ja Gorilla Glass 5 -lasilla, stereokaiuttimet, taakse sijoitettu sormenjälkilukija, Qualcomm Snapdragon 632 -järjestelmäpiiri, 4 gigatavua RAM-käyttömuistia, 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-mustikorttipaikka, 12 megapikselin takakamera Sony IMX363 -kennolla ja f/1,8-aukolla sekä 8 megapikselin etukamera, kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, 4G LTE / Wi-Fi / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet, 3 000 milliampeeritunnin vaihdettavissa oleva akku pikalataustuella. Liitäntöinä tarjolla on sekä USB-C että 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Käyttöjärjestelmäversiona on Android 9 Pie.

Fairphone 3 on nyt ennakkotilattavissa valmistajan omasta verkkokaupasta 450 euron hintaan. Toimitukset ovat alkamassa 3. syyskuuta alkaen. Suomessa puhelin on tulossa myyntiin myös Elisan kautta. Hinta on varsin korkea suhteessa puhelimen teknisiin ominaisuuksiin mutta siinä näkyy eettisyyden eteen tehtyjen erityisratkaisujen vaikutus.

Vaihdettavien varaosien hinnat ovat 29,95 euroa akulle, 89,95 euroa näytölle, 49,95 euroa kameramoduulille, 29,95 euroa ylämoduulille, 19,95 euroa kaiutinmoduulille, 19,95 euroa alamoduulille sekä 24,95 euroa takakuorelle. Korjaamiseen tarvittava ruuvimeisseli tulee Fairphonen mukana.

Myös Fairphone 3:n akku on helposti vaihdettavissa.
Myös Fairphone 3:n akku on helposti vaihdettavissa.