Lupaako sovellus vauhdittaa puhelinta? Android 14 laittaa stopin höynäytykselle

Hämärät, parempaa suorituskykyä lupaavat sovellukset joutuvat tarkkaan syyniin Androidilla.

Tuleva Android 14 -ohjelmisto ei enää mahdollista niiden toimintaa samalla tavalla.

Google Play ja muut Androidin sovelluskaupat ovat väärällään ohjelmia, jotka lupaavat vauhdittaa älypuhelinta tai taulutietokonetta sulkemalla taustalta kaikki turhat toiminnot. Ensi alkuun sovellukset saattavat jopa vaikuttaa toimivan, mutta tosi asiassa niiden käyttö johtaa hankaluuksiin.

Vauhtisovellukset tapaavat nimittäin sulkea taustalta myös tuiki tärkeitä toimintoja, aiheesta kirjoittava 9to5Google huomauttaa, mikä johtaa pitkässä juoksussa entistä suurempaan virrankulutukseen Android-ohjelmiston pyrkiessä jatkuvasti käynnistämään prosesseja, jotka sovellus vuorostaan estää.

Alkusyksylle odotetussa Android 14:ssa Google haluaa estää vauhditushöynäytykset. Ohjelmiston taustatoimintoihin vaikuttavaa rajapintaa mukautetaan niin, etteivät sovellukset enää voi estää muita ohjelmia toimimasta taustalla. Omat prosessinsa sovellus voi siis keskeyttää, mutta muihin se ei kykene vaikuttamaan.

Parempia tehoja lupaileville sovelluksille muutos on kohtalokas, mutta käyttäjät kiittävät. Kolmannen osapuolen ohjelmilla ei voi todellisuudessa parantaa Android-älypuhelimen suorituskykyä, Google huomauttaa, ja tulevalla ohjelmistolla käyttäjät välttyvätkin oletuksena taustatoimintojen estämisestä johtuvilta seurauksilta.

Toistaiseksi ei tiedetä, milloin Android 14 tarkalleen julkaistaan. Jo nyt on kuitenkin selvää, että älypuhelinta vauhdittaviin, valheellisia lupauksia antaviin sovelluksiin se suhtautuu edeltäjiään tiukemmin.