Uusi verkkokauppa Teknavi.com

"Loppuunmyyty": Applen hitain iPhone-laturi katoamassa markkinoilta - kovin moni jää tuskin kaipaamaan

Apple on lopettelemassa vanhan perinteisen 5 watin USB-virtalähteensä eli laturinsa myyntiä.

5 watin laturi on jo merkitty useissa eri maissa, muun muassa Suomessa, loppuunmyydyksi Applen omassa verkkokaupassa. Laturin hinta on ollut 25 euroa.

Ensimmäisenä asiasta kertoi japanilainen Macotakara-sivusto ja sittemmin myös MacRumors. Japanin lisäksi 5 watin laturi on loppuunmyyty myös monissa Euroopan maissa sekä esimerkiksi Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kiinassa. Sen sijaan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Singaporessa ja joissakin muissa maissa Apple myy ainakin vielä toistaiseksi edelleen 5 watin laturiaan.

Lisäksi toki Suomessakin 5 watin laturia löytyy edelleen jälleenmyyjien valikoimista.

Apple toimitti 5 watin tehoisen laturin iPhone-puhelinten mukana aina iPhone 3G:stä ja vuodesta 2008 alkaen vuonna 2019 esiteltyyn iPhone 11:een asti. Vuosien varrella laturiin tehtiin vain vähäisiä muutoksia, osittain turvallisuussyistä ja takaisinkutsujen jälkeen.

Applen 5 watin laturissa on USB-A-liitäntä, ja nykymittapuulla 5 watin laturi on poikkeuksellisen hidas. Esimerkiksi iPhone 11:n akun lataaminen tyhjästä täyteen aikanaan tekemässämme lataustestissä kesti 5 watin laturilla 3 tuntia ja 25 minuuttia. iPhone 11 Pro -puhelinten mukana Apple toimitti jo 18 watin USB-C-laturin, ja iPhone 12 -puhelimista alkaen Apple ei ole toimittanut mukana myyntipakkauksessa laturia enää lainkaan.