Uusi verkkokauppa Teknavi.com

LG vahvisti lopettavansa älypuhelinliiketoimintansa

LG vetäytyy puhelinmarkkinoilta.

LG on vahvistanut ennakkoon odotetulla tavalla lopettavansa Mobile Communications -segmenttinsä eli älypuhelinliiketoimintansa.

LG:n hallitus vahvisti päätöksen tänään. LG:n mukaan se keskittyy muihin liiketoimintoihinsa, joita ovat esimerkiksi kodinkoneet ja kulutuselektroniikka (kuten televisiot), sähköajoneuvojen komponentit, verkkoon yhdistyvät laitteet ja robotiikka sekä yritysratkaisut.

LG:n mukaan strateginen päätös poistua “uskomattoman kilpaillulta matkapuhelinalalta” mahdollistaa yhtiön keskittävän resurssinsa kasvualueille.

Älypuhelimista vetäytymisestä huolimatta LG kertoo yhä jatkavansa kehitystyötä “mobiliteettiin liittyvissä teknologioissa”, kuten 6G:ssä, muiden liiketoimintojensa käyttöön.

LG:n mukaan henkilöstöön liittyvät yksityiskohdat päätetään paikallisella tasolla. Aiemmat raportit kertoivat LG:n suunnittelevan älypuhelinliiketoiminnan työntekijöiden siirtoa muihin yksiköihinsä. Aiemman alkuvuonna työntekijöitä oli vielä 3 700.

LG odottaa kokonaisuudessaan ajaneensa alas Mobile Communications -liiketoimintansa 31. heinäkuuta mennessä, mutta osan tuotteista osalta varastojen saatavuus voi ylettyä vielä pidemmälle.

LG myy edelleen olemassa olevat puhelinvarastonsa, minkä lisäksi se lupaa LG-puhelinten omistajille tukea ja ohjelmistopäivityksiä määrittelemättömän ajan, joka vaihtelee alueittain.

LG:n Mobile Communications -liiketoiminta on ollut kroonisesti tappiollinen jatkuvasti jo viimeisen 24 vuosineljänneksen eli 6 vuoden ajan. Yhteensä tappiot kohoavat miljardeihin euroihin.

LG:n alkuperäisen ilmoituksen jälkeen sen raportoitiin käyvän neuvotteluja myynnistä vietnamilaisen Vingroupin kanssa. Sittemmin noiden keskustelujen on jo raportoitu katkenneen muun muassa erimielisyyteen hinnasta. Lisäksi on raportoitu, että LG olisi käynyt neuvotteluja yllättäen myös saksalaisen autonvalmistajan Volkswagen AG:n kanssa, mutta myös nämä neuvottelut ovat epäonnistuneet.

LG on jo viime vuosina jatkuvasti karsinut älypuhelinbisnestään pyrkiessään korjaamaan kannattavuuttaan, ja on muun muassa vetäytynyt joiltakin markkina-alueilta, muun muassa Pohjoismaista, joissa LG:n älypuhelimia ei ole enää virallisesti myyty ja markkinoitu hetkeen – ei myöskään siis Suomessa.

LG ei enää nykyisin kuulu maailman suurimpien älypuhelinvalmistajien kärkikaartiin, vaan on pudonnut taistelemaan sijoista TOP10-joukon hännillä tai sen ulkopuolella. Vielä vuoden 2013 alussa LG oli maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja. Valituilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa, sen markkina-asema on kuitenkin edelleen ollut merkittävämpi. Viime vuonna LG toimitti vielä 23 miljoonaa älypuhelinta maailmanlaajuisesti tutkimusyhtiö Counterpoint Researchin mukaan.

Aiemmin alkuvuoden aikana LG esitteli CES-messujen yhteydessä vielä rullautuvalla näytöllä varustettua Rollable-älypuhelintaan, jonka markkinoilletulo näyttää nyt jäävän toteutumatta.

Älypuhelinmarkkinoilta on odotettu jo pitkään merkittäviä vetäytymisiä yhtiöiltä, jotka ovat menettäneet aiemmin vahvemman markkina-asemansa. LG:n lisäksi uhattuna on nähty olevan HTC:n ja Sonyn jatko, mutta ne ovat toistaiseksi jatkaneet yhä älypuhelinbisneksessä – ja Sony on onnistunut jopa katkaisemaan tappioputken.