Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Levi's ja Google kehittivät älytakin, jonka hiha tunnistaa kosketuskomentoja

Farkuistaan tunnettu Levi's ja hakukonejätti Google ovat kehittäneet yhteistyössä Project Jacquard -älytakin, joka ei ole kaukaista tulevaisuutta vaan tulee myyntiin tänä keväänä.

Älyvaatteista on odotettu paljon, mutta niitä on edelleen varsin vähän markkinoilla. Haasteena on muun muassa kallis kehitystyö. 

Googlen ja Leviksen takista tekevät erikoisen sen sähköä johtavat kuidut, jotka on ommeltu kankaan sekaan vasempaan hihansuuhun. Käytännössä kuidut rekisteröivät kosketusta samaan tapaan kuin kosketusnäyttö. Kosketukset lähetetään älypuhelimeen, joka on paritettu takin kanssa bluetooth-yhteydellä.

Sähköä johtavat kuidut eivät vaadi erikoiskäsittelyä vaan takin voi pestä normaaliin tapaan. Hihassa on lähetin, joka on poistettava ennen pesua.

Takkia myydään noin 300 euron hintaan. Se on tarkoitettu etenkin pyöräilijöille, jotka haluavat kätevän tavan vaihtaa kuunneltavaa musiikkikappaletta tai komentaa älypuhelinta "ihakomennoilla" kuten hihansuun pyyhkäisyillä ja muilla kosketuskomennoilla. On kuitenkin mahdollista, että takki suunnataan jatkossa myös tavallisille käyttäjille arkipäiväiseen käyttöön.

Kosketuskankaan etuna on esimerkiksi älykelloa helpompi käyttöliittymä silloin, kun kellon näytön vilkuilu tai käyttäminen ei ole mahdollista. Tällä hetkellä kangas reagoi kolmeen erilaiseen kosketuskomentoon: kaksoisnapautukseen sekä pyyhkäisyyn vasemmalle ja oikealle.