Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Legendaarinen kuulokevalmistaja haastoi Applen patenteista oikeuteen reilut pari vuotta sitten - kiista päättyi nyt sopuun juuri ennen oikeudenkäyntiä

Kossin ja Applen välinen kiista päättyi sovintoon.

Legendaarinen kuulokevalmistaja Koss haastoi Applen oikeuteen väittämistään patenttiloukkauksista lähes tarkalleen pari vuotta sitten kesällä 2020.

Nyt Apple on myöntynyt tekemään Kossin kanssa oikeusjutut päättävän sovintosopimuksen, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhtiöt vahvistivat sovun lauantaina oikeuteen jätetyssä ilmoituksessa juuri ennen  nyt maanantaina 25. heinäkuuta alkavaksi suunniteltua oikeudenkäyntiä.

Tarkempia tietoja Applen ja Kossin tekemästä sopimuksesta ei ole julkaistu, eivätkä yhtiöt ole toistaiseksi kommentoineet asiaa. Käytännössä selvänä voidaan kuitenkin pitää, että sopimuksen myötä Apple maksaa korvauksia Kossille yhtiöiden välisten oikeusjuttujen lopettamiseksi.

Yhdysvaltalainen Koss on tunnettu ensimmäisten korkean äännelaadun stereo-kuulokkeiden kehittäjänä jo 1950-luvulla.

Kossin esittämän mukaan Apple olisi loukannut tuotteissaan ainakin viittä Kossin omistamaa patenttia, niin Applen omissa AirPods-kuulokkeissa kuin myös Beats-brändin alla myydyissä kuulokkeissa.

Osana patenttikannettaan Koss esitteli kattavasti historiaansa ja väitti myös keksineensä sekä langattomat kuulokkeet että tätä nykyä yleistyneet täyslangattomat nappikuulokkeet. Kossin mukaan se kehitti prototyypin tällaisista kuulokkeista jo noin viitisentoista vuotta sitten.

Kossin oikeusjutussa esittämistä patenteista osa oli erittäin yleisiä – yksi esimerkiksi näyttää kattavan laajasti jopa kaikkien langattomien kuulokkeiden toiminnan.

Koss haki oikeudessa Applelta korvauksia sen patenttien luvattomasta hyödyntämisestä. Apple puolestaan pyrki esittämään, etteivät sen tuotteet loukkaa Kossin patentteja. Lisäksi Apple syytti omassa vastakanteessaan Kossia sopimusrikkomuksesta liittyen yhtiöiden väliseen salassapitosopimuskeen.

Aiemmin on kerrottu, että Applen lisäksi Koss haastoi oikeuteen samoilla perusteilla Applen lisäksi myös Bosen, PEAGin (JLAB Audio), Plantronicsin ja Skullcandyn. Muut tapaukset ovat pääosin vielä ratkomatta.