Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kärsitkö liki- ja kaukonäöstä? Nämä älylasit korjaavat molemmat

Uudella tekniikalla on ensimmäisen kerran pystytty kehittämään vaihtoehto kaksiteho- ja lukulasien käyttöön. Ratkaisu on vielä kaukana tyylikkäästä, mutta uudet Utahin yliopistossa kehitetyt älylasit ovat hyvä alku.

Älylaseissa käytetään sisäänrakennettuja sensoreita, jotka tarkentavat automaattisesti sinne, mihin käyttäjä haluaa nähdä, joko kauas tai lähelle.

Utahin yliopiston tutkijoiden mukaan älylasien ansiosta käyttäjän ei enää tarvitse vaihtaa kaksiteho- ja lukulasien välillä. Näkymä pysyy aina kirkkaana.

Termi on tässä tapauksessa hämäävä, sillä kyseessä olevat älylasit eivät ole valmistettu lasista vaan viskositeettiarvoltaan korkeasta nestemäisestä glyseriinistä, joka on puristettu kahden muovikalvon väliin. Toisessa muovikalvossa on pienikokoinen elektroninen laite, joka kykenee taivuttamaan linssiä. Tämä mahdollistaa kirkkaan näkökentän lähelle tai kauas. Elektroniikka huolehtii siitä, että linssejä taivutetaan juuri sopivan verran. Viive lähi- ja kaukonäön aktivoimisen välillä on noin 14 millisekuntia.

Älylasien haittapuolena on se, että niiden kanssa ei näe hyvin sivulle ilman pään kääntämistä. Lasien kanssa käytetään älypuhelinsovellusta, johon kirjataan käyttäjän näkökyvyn arvot. Arvoja voi muuttaa sovelluksesta milloin tahansa.

Tutkijoiden mukaan lasit ovat valmiita massamarkkinoille viimeistään muutaman vuoden päästä. Tarkoituksena on saada laseista selvästi nykyistä kevyemmät ja tyylikkäämmän näköiset. Lasien myymiseen on perustettu startup nimeltä Sharpeyes.

Kuva: Utahin yliopisto