Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Vinkki: 6 näppärää elettä Android-laitteen käyttöön

Moni älypuhelimen käyttäjä saattaa olla kangistunut vanhoihin kaavoihin puhelimensa käytössä ja ohjaamisessa. Oletuspainikkeita näpäytetään vanhaan malliin ja käyttö saattaa paikoin tuntua kankealta tai turhaan edestakaisin sahaavalta. Tässä muutama näppärä niksi, joilla voi Android-laitteen käyttöä muuttaa sujuvammaksi eleohjauksella.

Pika-asetukset esiin kahden sormen pyyhkäisyllä

Tuttuun tapaan näytön yläreunasta alas pyyhkäisemällä saa esiin pika-asetusvalikon ja ilmoitukset, ja pika-asetusvalikkoa voi sitten laajentaa pyyhkäisemällä sitä uudelleen alas. Tämän laajennetun pikavalikon saa kuitenkin esiin myös suoraan pyyhkäisemällä näytön yläreunasta kahdella sormella.

Muuta ilmoitusasetuksia pitämällä ilmoituksista kiinni

Jos jonkin sovelluksen lähettämät ilmoitukset alkavat ärsyttää juuri sillä hetkellä kun ensimmäinen ilmoitus saapuu, voit suunnata kyseisen sovelluksen ilmoitusasetuksiin suoraan saapuneesta ilmoituksesta. Avaa ilmoitusvalikko ja tee pitkä painallus ilmoitukseen, niin pääset muokkaamaan kyseisen sovelluksen ilmoitusasetuksia.

Valitse tekstiä pitkällä painalluksella

Jos tarvitset jonkin tekstinpätkän vaikkapa leikepöydälle kopioitavaksi, käy tekstin valitseminen pääsääntöisesti pitkällä painalluksella. Paina pitkään jotain sanaa, ja tuo sana muuttuu valituksi ja sen ympärille tulevat väkäset, joita liikuttamalla voit siirtää valitun tekstin alkua ja loppua. Tämä on kuitenkin sovellus- ja laitekohtaista, ja joissain tapauksissa valinta voi tapahtua myös esimerkiksi sanan kaksoisnäpäytyksellä.

Pyyhkäise alas Chromen osoiteriviltä

Jos Chrome-selaimessa sattuu yleensä olemaan avoinna monta välilehteä, pääsee niitä selaamaan näpäyttämällä osoitepalkin vieressä olevaa numerokuvaketta, mutta sama homma onnistuu myös pyyhkäisemällä osoitepalkista alaspäin.

Näytön zoomaus kolmoisnäpäytyksellä

Androidissa on mahdollisuus suurentaa näytön sisältöä kolmoisnäpäytyksellä. Toiminto täytyy kuitenkin ottaa asetuksista erikseen käyttöön. Se onnistuu asetusten helppokäyttövalikosta nimellä ”Suurennuseleet” tai vastaava. Kun toiminto on käytössä, voi näytön sisältöä zoomata näpäyttämällä näyttöä nopeasti kolme kertaa. Zoomatun näytön rullaaminen tapahtuu kahdella sormella ja zoomausta voi muuttaa tutulla nipistyseleellä. Zoomauksen saa pois jälleen kolmoisnäpäytyksellä.

Pitkä painallus valikoissa

Viimeisellä kikalla ei välttämättä ole suurta merkitystä puhelimen käytölle, mutta on silti hauska yksityiskohta. Monissa Googlen sovelluksissa on nimittäin mahdollisuus käyttää valikoiden taakse piilotettuja toimintoja niin sanotusti vetämällä. Sen sijaan, että valikon (yleensä kolmella pisteellä merkitty kuvake) ensin avaisi näpäyttämällä ja sen jälkeen valitsisi toiminnon toisella näpäytyksellä, voi valikon avata pitkällä painalluksella ja tämän jälkeen vetää sormen suoraan halutun toiminnon kohdalle.