Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kenestä tulee Uberin uusi toimitusjohtaja? Ykköskandidaatti sanoi ei

Uber etsii kuumeisesti uutta toimitusjohtaa. Alusta asti mukana yrityksessä ollut Travis Kalanick taipui eroamaan reilu kuukausi sitten sijoittajien kovan painostuksen alla.

Kyytipalveluyritys Uberin alkuvuotta ovat värittäneet skandaalit alkaen väitteistä seksuaalisesta ahdistelusta ja syrjinnästä, johtaen useiden avainhenkilöiden lähtöpasseihin, ja päättyen Googlen sisaryhtiön Waymon nostamaan oikeusjuttuun sen jälkeen, kun Uber osti Googlen robottiautoprojektin entisen vetäjän Anthony Levandowskin yrityksen 680 miljoonalla dollarilla. Waymon mukaan Levandowski vei mukanaan 14 000 asiakirjaa ja mahdollisti Googlen kehittämän robottiautoteknologian kopioinnin Uberilla. Monia muitakin pienempiä ja vähämerkityksempiä paljastuksia on viime kuukausina nähty.

Uber on arvokkain listaamaton teknologiayritys maailmassa. Viimeisimmällä rahoituskierroksellaan sen arvostukseksi tuli lähemmäs 70 miljardia dollaria. Monilla pääomasijoitusrahastoilla on miljardeja pelissä Uberin tulevassa listautumisessa pörssiin, ja näistä voitoista halutaan pitää kiinni – ja siksi myös Kalanick joutui väistymään. Johtajaksi tarvitaan nyt vakauttava ja muutoksen tuova voima, ei saman vanhan jatkoa.

Spekulaatioissa ja huhuissa uudeksi Uberin toimitusjohtajaksi on nostettu useita nimiä. Eilen ykkösnimeksi nousi nykyisin Hewlett Packard Enterprisen toimitusjohtajana toimiva Meg Whitman, joka monelta kantilta katsottuna olisikin sopinut erinomaisesti uudeksi Uber-pomoksi. Whitmanilla on kokemusta teknologia-alalta, myös markkinapaikoista eBayn aiempana toimitusjohtajana, teknologiayrityksen viemisestä pörssiin ja Uberin toiminnassa arvokkaita poliittisia kytköksiä muun muassa kuvernööriksi pyrkimisen myötä, minkä lisäksi Uberin hallitukselle naisen valinta johtopestiin olisi mieluinen vahva tapa vastata menneisiin seksuaalisen ahdistelun ja syrjinnän tapauksiin ja muuttaa tilannetta.

Whitman ehti kuitenkin jo ampumaan puheet alas sarjassa twiittejä. ”Joten antakaa minun tehdä tämä niin selväksi kuin vain pystyn. Olen täysin sitoutunut HPE:hen ja aion jatkaa yhtiön toimitusjohtajana. Meillä on vielä paljon työtä tekemättä HPE:llä ja minä en ole menossa minnekään. Uberin toimitusjohtaja ei tule olemaan Meg Whitman”, kommentoi Whitman.

Uutta pomoa etsivällä Uberin hallituksella on raportoitu olevan viiden nimen lyhyt lista potentiaalisimmista kandidaateista toimitusjohtajaksi.

Tuoreimpana nimenä esille on noussut Jeffrey Immelt, monialaisen teollisuusyhtiön General Electricin väistyvä 61-vuotias toimitusjohtaja. Asiasta uutisoi Bloomberg.

Uberin hallitus tavoittelee uuden pomon nimeämistä syyskuun alkuun mennessä.