Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Koronavilkkuun tulossa merkittävä päivitys loppiaisen jälkeen - alkaa toimia yhdessä muiden maiden altistumissovellusten kanssa

Koronavilkun toiminta laajenee.

Suomen koronaviruskontaktien jäljittämiseen ja altistumisilmoituksiin tarkoitettu Koronavilkku-sovellus alkaa toimia pian yhteen muissa EU/ETA-maissa tai Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa. Jatkossa Koronavilkun käyttäjä voi tartunnasta ilmoittaessaan lähettää tiedon mahdollisesta altistumisesta myös toisessa maassa kehitetyn sovelluksen käyttäjälle ja saada itse tiedon mahdollisesta altistumisestaan toisen maan sovelluksen käyttäjältä.

Sovelluksen päivitys on edellyttänyt muutosta tartuntatautilakiin. Yhteentoimivuus alkaa toimia uuden sovellusversion myötä, joka julkaistaan loppiaisen 2021 jälkeen.

Sosiaali- ja terveysministeriln mukaan tartuntatautilakiin tehdyissä muutoksissa säädetään tietojärjestelmän rajat ylittävän käytön yhteydessä tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä.

Laki tulee voimaan 1.1.2021. Samalla lain voimassaoloaikaa jatketaan 31.12.2021 asti.

Koronavilkun yhteentoimivuus muissa EU/ETA-valtioissa ja Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa voi mahdollistaa koronaviruksen tartuntaketjujen tehokkaamman katkaisun ja estää epidemiaa leviämästä myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat yhteentoimivuuteen osallistuvien maiden välillä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Tällä hetkellä sovellusten väliseen yhteentoimivuuteen ovat liittyneet jo Saksa, Italia, Irlanti, Espanja, Latvia, Kroatia, Tanska, Hollanti ja Puola.

Tartuntatautilaissa säädetään henkilötietojen käyttötarkoituksesta, henkilötietojen luovuttamisesta toisen EU/ETA-valtion tai Sveitsin nimetylle kansalliselle viranomaiselle tai viralliselle elimelle koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden henkilöiden tavoittamiseksi, sekä Koronavilkun käyttäjän suostumuksesta tietojen luovutukseen.

Koronavilkun käyttäjä päättää siis itse, haluaako hän osallistua rajat ylittävään tietojen vaihtoon. Tiedot, joista henkilöä ei voi tunnistaa, luovutetaan Euroopan komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta. Sen osalta ohjelmistokehityksestä ja ylläpidosta vastaavat saksalaiset T-Systems ja SAP. Käytännössä palvelin sijaitsee Euroopan komission datakeskuksessa Luxemburgissa. Ratkaisu on toteutettu tavalla, joka ei vaaranna yksityisyyttä.

Koronavilkku-sovelluksen saa asennettua ja päivityksen asentumisen varmistuttua Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta. Useimmiten oletusasetuksin päivitys tapahtuu taustalla.

Sovelluksen toiminta vaatii iPhonessa vähintään iOS 12.5 -käyttöjärjestelmäversion ja Androidilla vähintään 6.0-käyttöjärjestelmäversion sekä Google Play -palvelut.

Koronavilkulla on yli 2,5 miljoonaa latausta.

Koronavilkku-sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Tallennetut tiedot poistuvat viimeistään 21 päivän kuluttua tai jos sovellus poistetaan. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut.

Taustalla sovelluksessa ovat Applen ja Googlen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin, eikä sovellus käytä sijaintitietoja.

Näin eri maiden koronaviruskontaktien jäljityssovellusten yhteistoiminta yksinkertaistetusti toimii.
Näin eri maiden koronaviruskontaktien jäljityssovellusten yhteistoiminta yksinkertaistetusti toimii.