Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Koronavilkku ylitti 2 miljoonan latauksen rajan - THL kehottaa tarkastamaan ongelmatilanteessa nämä asetukset puhelimesta

Suomen koronaviruskontaktien jäljittämiseen ja altistumisilmoituksiin tarkoitettu sovellus, Koronavilkku, on ylittänyt 2 miljoonan latauksen rajan. Määrä vastaa noin 37 prosentin väestöpeittoa.

2 miljoonan latauksen raja meni rikki kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Koronavilkku tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin.

”Meillä kaikilla on nyt aito mahdollisuus auttaa tartuntaketjujen katkaisussa, koska niin moni meistä on ottanut Koronavilkun käyttöön. Tämän lisäksi meidän on muistettava ehkäistä koronaviruksen leviämistä huolehtimalla mm. hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien suosituksen mukaisesta käytöstä”, sanoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.

Koronavilkku-sovelluksen saa asennettua Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta. Sovelluksen toiminta vaatii iPhonessa vähintään iOS 13.5 -käyttöjärjestelmäversion ja Androidilla vähintään 6.0-käyttöjärjestelmäversion sekä Google Play -palvelut.

Koronavilkun latausten kehitys. Punainen prosenttikäyrä kertoo kehityksen suhteessa väestöön.

Koronavilkun latausten kehitys. Punainen prosenttikäyrä kertoo kehityksen suhteessa väestöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tähän mennessä tartunnastaan on ilmoittanut 218 Koronavilkun käyttäjää. Tartunnasta ilmoitetaan syöttämällä sovellukseen kertakäyttöinen avauskoodi, jonka sovelluksen käyttäjä saa jäljitystyötä tekevältä terveydenhuollon ammattilaiselta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Aikavälillä 1.-15. syyskuuta 35 prosenttia henkilöistä, joilla on todettu koronavirustartunta, on ilmoittanut tartunnasta sovelluksella.

Tarkkaa tietoa lähetettyjen altistumisilmoitusten lukumäärästä ei ole, silllä tieto kohtaamisista säilyy vain puhelimissa.

Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovellus tuottaa sitä enemmän hyötyä, mitä useampi sen lataa. Suomi on päässyt Euroopan maista nopeimmin näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa.

Koronavilkku-sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

“On helppo olla ylpeä suomalaisista, sillä näytämme tässä mallia muulle maailmalle. Suomalaiset ovat näyttäneet, että kannamme vastuuta tartuntaketjujen katkaisemisesta yhdessä. Seuraavaksi tavoitteemme on lisätä sovelluksen kattavuutta entisestään”, kommentoi Solitan terveys- ja hyvinvointiyksikköä luotsaava Risto Kaikkonen.

It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Tallennetut tiedot poistuvat viimeistään 21 päivän kuluttua tai jos sovellus poistetaan. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut. Taustalla sovelluksessa ovat Applen ja Googlen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin, eikä sovellus käytä sijaintitietoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa myös, että seuraavat puhelimen asetukset kannattaa tarkastaa varmistaaksesi Koronavilkun häiriöttömän toimivuuden:

  • Tarkista altistumislokin päivittyminen painamalla Koronavilkun kotinäytöllä Ei havaittuja altistumisia -kohdasta. Jos Tarkistettu viimeksi -kohdan päiväys on yli vuorokausi sitten, kokeile näitä:
    • iPhone: Päivitä käyttöjärjestelmä 13.7 ja/tai tarkista puhelimesi asetuksista Altistumisilmoitukset-kohdasta, että aktiivisena alueena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Suomi (eikä “Koronavilkku”).
    • Android-puhelimet (erityisesti Huawei): ota Koronavilkun akun optimointi pois päältä puhelimen asetuksista. Tähän on tulossa korjauspäivitys, mutta siihen saattaa mennä vielä jonkin aikaa.
  • Tarkista akun optimointi -asetukset. Joissain puhelimissa (erityisesti OnePlus) puhelin voi sammuttaa Bluetooth-yhteyden öisin siitä varoittamatta. Voit välttää tämän laittamalla akun optimointi -asetuksen pois päältä.