Koronavilkku tuli saataville myös Huawei-puhelimiin ilman Google-palveluja - ladattavissa nyt AppGallerysta

Koronavilkku toimii nyt myös kaikilla tuoreimmillakin Huawei-puhelimilla.

Suomen koronaviruskontaktien jäljittämiseen ja altistumisilmoituksiin tarkoitettu Koronavilkku-sovellus on tullut nyt saataville myös Huawein AppGallery-sovelluskaupasta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Koronavilkku on ollut aiemmin saatavilla muihin Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta.

Nyt Koronavilkkua on mahdollista käyttää myös kaikilla Huawein puhelinmalleilla. Huawei-laitteita on käytössä Suomessa yli 900 000. Osasta uudempia, käytännössä syksystä 2019 alkaen markkinoille tulleita Huawei- ja Honor-laitteita ei löydy Googlen taustapalveluja, joten Koronavilkku ei ole niissä aiemmin toiminut.

Koronavilkulla on latauksia kaikkiaan yli 2,5 miljoonaa.

Huawein AppGalleryssa julkaistu Koronavilkku-sovellus ei käyttäjän silmin eroa muissa sovelluskaupoissa julkaistuista Koronavilkku-sovelluksesta, kertoo THL. Koronavilkku kuitenkin hyödyntää Huawein puhelimissa Contact Shield -rajapintaa, joka tunnistaa Bluetooth-yhteyden avulla lähikontaktit toisten puhelinten kanssa. Koronavilkku hälyttää normaaliin tapaan, jos joku lähikontaktissa olleista käyttäjistä ilmoittaa tartunnasta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut sovelluksen ja sen taustajärjestelmän tietoturvan. Huawein Contact Shield -rajapinnan arviointi ei kuitenkaan kuulunut Kyberturvallisuuskeskuksen arviointiin. Sovelluksen lähdekoodi on julkaistu avoimena.

Kaikki tietoliikenne Koronavilkun ja palvelimen välillä on salattu. Tiedot tallennetaan nimettömänä Kelan hallinnoimalle palvelimelle, joka sijaitsee Suomessa. Tiedot poistetaan, kun niitä ei enää tarvita. Tietojen säilyttämisen salliva lainsäädäntö on nykyisellään voimassa 31.12.2021 asti.

It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman Koronavilkun toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Tammikuun alkupuolelta asti Koronavilkku on myös toiminut yhteistyössä muiden eurooppalaisten maiden koronasovellusten kanssa.

Koronavilkku-sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Uuden ohjeistuksen myötä Koronavilkun altistumisilmoituksesta pitäisi jatkossa seurata aina koronatesti ja karanteeni, kertoi Yle tänään.

”Koronavilkku on ollut avuksi tartuntaketjujen katkaisussa. Sovelluksen avulla tartunnasta on ilmoitettu jo yli 11 000 kertaa ja ilmoitusten perusteella on täytetty 22 477 oirearviota. Mitä useampi sovellusta käyttää, sitä enemmän sovellus auttaa. On siis tärkeää, että se on saatavilla myös Huawein puhelimilla”, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.