Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Koronavilkku sai päivityksen - tästä syystä sovellus täytyy nyt myös avata

Koronavilkku siirtyi käyttämään altistumisilmoitusjärjestelmän uutta versiota.

Suomen koronaviruskontaktien jäljittämiseen ja altistumisilmoituksiin tarkoitetusta Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu tänään 20. huhtikuuta uusi päivitysversio, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Päivityksen jälkeen sovellus pyytää iPhone-käyttäjiltä lupaa ilmoitusten käyttöön ottamiselle. Ilmoitukset tulee sallia, jotta Koronavilkku toimii päivityksen jälkeen. Android-puhelimissa käyttäjältä ei kysytä vastaavaa lupaa.

Koronavilkku on saatavilla useimpiin Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupastamuihinkin Huawei- ja Honor-puhelimiin AppGallerysta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta. Myös päivityksen asentumisen voi tarkistaa sovelluskaupan kautta. Huawein AppGalleryn osalta uusi päivitys julkaistaan kuitenkin vasta myöhemmin.

“Avaa Koronavilkku päivityksen jälkeen ja varmista, että sen kotinäkymässä lukee ‘Koronavilkku käytössä’. Jos ilmoituksia ei ole sallittu, sovelluksen kotinäytössä lukee, etteivät ilmoitukset ole käytössä. Tekstin yhteydessä on punainen painike, josta ilmoitukset otetaan käyttöön”, THL ohjeistaa.

Koronavilkku on voinut kysyä lupaa ilmoituksille iPhoneissa jo aiemmin valmistautumisena nyt tapahtuvaan muutokseen. Tässä tapauksessa lupa on voitu antaa jo aiemmin eikä sitä tarvitse antaa enää uudestaan.

Päivityksen jälkeen Koronavilkku siirtyy hyödyntämään altistumisilmoitusjärjestelmän uutta versiota. Uusi versio parantaa mahdollisten altistumisten tunnistamisen tarkkuutta. Toisena muutoksena yksittäisen kohtaamisen arvioimisen sijaan sovellus laskee jatkossa saman vuorokauden aikana tapahtuneiden kohtaamisten yhteenlaskettua riskiä. Lisäksi altistumisilmoitusten toimittaminen nopeutuu, kun tietoja voidaan jatkossa toimittaa kuudesti päivässä.

It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman Koronavilkun toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Tammikuun alkupuolelta asti Koronavilkku on myös toiminut yhteistyössä muiden eurooppalaisten maiden koronasovellusten kanssa.

Koronavilkku-sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Taustalla sovelluksessa ovat Applen ja Googlen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin, eikä sovellus käytä sijaintitietoja.