Kommentti: Samsung palasi perusasioihin – ja hyvä niin

Samsungin uusissa Galaxy S7 -puhelimissa täysin uusien ominaisuuksien lisäksi tekevät taas paluun myös pari Galaxy S6:sta ikävästi uupunutta ominaisuutta: muistikorttipaikka sekä vedenkestävyys.

Päätös luopua muistikorttipaikasta ja vedenkestävyydestä Galaxy S6:ssa aiheutti paljon ihmetystä vuosi sitten. Lisäksi samalla Samsung siirtyi vielä uudenlaiseen rakenteeseen kiinteällä, ei helposti vaihdettavissa olevalla akulla – tämä säilyy yhä Galaxy S7:ssäkin.

Viime vuoden muutoksilla Samsungin nähtiin lähtevän Applen linjoille – iPhonestahan on turha muistikorttipaikkaa tai vaihdettavaa akkua ollut etsiä ja näin on todennäköisesti jatkossakin – kyse on periaatteellisesta näkökulmasta tuotteen suunnittelun lähtökohdassa.

Apple sai iPhone-myynnin kasvamaan uudelleen kovempaa vauhtia vuoden 2014 lopusta lähtien ja läpi vuoden 2015 tuomalla tarjole aiempaa suuremmat näyttökoot, poistaen näin käyttöjärjestelmäpreferenssin ohella ylivoimaisesti tärkeimmän syyn valita iPhonen sijaan jokin Android-puhelin.

Samaan aikaan Galaxy S6:n kanssa Samsung meni täysin vastakkaiseen suuntaan jättäen kaksi sen iPhonesta positiivisesti erottavaa ominaisuutta pois. Ei kuulosta järkevältä. Jälkikäteen ratkaisu on helppo nähdä selkeäksi virheeksi, jonka myöntämisen merkki ovat näiden kahden paluu takaisin nyt Galaxy S7:ssä.

iPhonen kanssa ei kannata kilpailla sitä imitoimalla, vaan olemalla erilainen.

Samsung onnistui viime vuonna hieman tasapainottamaan tuloksensa laskua älypuhelinliiketoiminnassa, mutta missään nimessä Galaxy S6:kaan ei onnistunut nostamaan Samsungia uuteen nousuun. Galaxy S6 ja Galaxy S6 edge -kaksikon lanseeraus ei myöskään näyttänyt menneen nappiin odotuksiltaan: monesti aiemmin raportoidusti edgestä oli aluksi pulaa, kun taas normaaleja Galaxy S6 -puhelimia Samsung valmisti puolestaan aluksi liikaakin. Samsung oli arvioinut mallien välisen kysynnän jakautumisen väärin, eikä edgen uuden näyttötekniikan valmistuskapasiteetti riittänyt.

Samsung vaikuttaisi viisastuneensa myös mallistosunnittelun osalta tänä vuonna. Nyt normaalissa Galaxy S7:ssä näytön koko on 5,1 tuumaa ja kaartuvassa Galaxy S7 edgessä selkeästi suurempi 5,5 tuumaa, joten kaksikko erottuu enemmän toisistaan ja näin kummankin asema mallistossa on Galaxy S6 -sukupolvea selkeämpi.

Muistikorttipaikan ja vedenkestävyyden palauttamisen ohella tietty rationaalisuus on selkeä Galaxy S7:n teema laajemminkin. Esimerkiksi kamerassa ”speksiseksikkyys” on vähentynyt megapikseleiden vähentyessä 16 megapikselistä kahteentoista, mutta oikeasti kyse pitäisi olla taas paremmasta kamerasta. Yksi Galaxy S7:n ja edgen merkittävimpiä keihäänkärkiä ovat myös pidemmät toiminta-ajat suurempien akkujen ansiosta. Jos ihmisiltä kysytään, mitä he puhelimeltaan haluaisivat, useimmat puhuvat juuri paremmasta akkukestosta. Galaxy S7:ssä Samsung antaa kansalle, mitä se haluaa.

Samsung on Galaxy S7:ssä palannut perusasioihin tuoden takaisin omia vahvuuksiaan. Ja hyvä niin – ei iPhonen kanssa kannata kilpailla sitä imitoimalla, vaan olemalla erilainen.