Apple hylkäsi iPhone-suunnitelman vasta kesän tullessa – "Tätä ei ole tapahtunut ikinä aiemmin"

Alun perin Applen ajatuksena oli tuoda kuvan mukaisesti kolme uutta iPhonea tänä vuonna. Nyt keskimmäinen versio on raportoidusti tapettu.

Tänä vuonnakin iPhone-huhumylly on pyörinyt vinhasti. Ajoittain puhetta on ollut mahdollisesta kolmesta uudesta iPhone-mallista tänä vuonna: ”iPhone 7”, ”iPhone 7 Plus” ja ”iPhone 7 Pro”.

Plus- ja Pro-malleista odotettiin huhuissa ja vuodoissa 5,5 tuuman näytöllä varustettuja.

Nyt ristiriitaisille raporteille on saatu yksinkertainen selitys: suunnitelmat ovat muuttuneet.

Japanilaisen arvostetun Nikkei-julkaisun lähteen mukaan Apple päätti vasta toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa tappaa yhden iPhone 7 -malleista ja hylätä sen kehitystyön vain puolta vuotta ennen julkistusta. Alun perin ajatus oli tuoda kaksi versiota iPhone 7 Plussasta – toinen uudella kaksoiskameralla ja toinen ilman sitä, mutta nyt tulossa on vain kaksoiskameraversio.

Päätöksen taustalla nähdään olevan kiristynyt kilpailu. Applella ei ole varaa pyrkiä korkeampaan keskihintaan uudella, entistä kalliimmalla malliston huippumallilla vaan se joutuu tuomaan paremmilla ominaisuuksilla varustetun version suoraan aiemman Plus-mallin seuraajaksi.

– Tätä ei ole tapahtunut ikinä aiemmin. Ennen tätä vuotta, Apple ei ikinä tehnyt muutoksia iPhonen tuotelinjastoon vain kuukausia ennen lanseerausta. Tämä on ollut epävakaa vuosi Applelle, toteaa Nikkein lähde.

Nikkei viittaa uusiin iPhoneihin iPhone 7 -nimellä, mutta huhujen mukaan Apple käyttäisi jotain muuta nimeä uutuuksista, mahdollisesti iPhone 6SE:tä.

iPhoneihin odotetaan tänä syksynä vain mietoja ulkoisia muutoksia – design on säilymässä pitkälti iPhone 6s:n linjoilla. Suurimmat ulkoiset erot liittyävt kameroihin, taka-antennijuovien poistumiseen sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitännän korvautumiseen pohjassa toisella kaiuttimella – mahdollisen uuden mustan värivaihtoehdon lisäksi.

Teknisesti merkittävin uutuus iPhoneissa on Plus-malliin odotettava kaksoiskamera.

Ensi vuonna iPhoneen odotetaan yhtä sen historian suurinta muutosta: tulossa olisi laajalti lasirakenteinen iPhone, ja kotinäppäinkin voisi poistua ja sormenjälkitunnistus sulautua näytön osaksi. Lisäksi näyttötekniikkana iPhone ottaisi käyttöön ensi kertaa AMOLEDin.

Huhut tulevasta lasi-iPhonesta ovat olleet jälleen pinnalla viime päivinä. Myös Nikkein raportti käsitteli ensisijaisesti Foxconnin roolia lasirakenteen kehitystyössä.