Jos haluaa uuden huippu-iPadin, pitää odottaa vielä hetki

Apple julkisti tänään uuden 9,7 tuuman ”perus-iPadin” alkaen 419 eurolla. Lisäksi iPad mini 2 pudotettiin pois valikoimasta ja iPad mini 4:kin jäi myyntiin lähinnä vain kuriositeettina, 128 gigatavun muistilla ja 499 euron hintalapulla.

iPadien huippua edustavat iPad Prot eivät tänään uudistuksia saaneet.

Viime viikkojen ja kuukausien huhuissa Applelta on pääasiassa odotettu kolmea uutta iPadia: tekniikaltaan päivitettyä 12,9 tuuman iPad Prota, uutta 10,5 tuuman iPadia – todennäköisesti myös Pro-mallinimellä – sekä uutta edullisempaa 9,7 tuuman iPadia. Näistä vain viimeinen toteutui tänään. Tämä ei tarkoita, etteivätkö huhut uusista Pro-malleista olisi olleet totta. Ne vain todennäköisesti tulevat vasta hieman myöhemmin.

Itse asiassa huhut alihankkijalähteistä ovatkin kertoneet, että uudet iPad Prot olisivat tulossa markkinoille vasta touko-kesäkuussa. Myyntiintuloa viivästyttänee erityisesti uusi pienempien näytönreunusten 10,5 tuuman iPad, joka ei vielä tässä ja nyt ollut valmis tuotantoon ja myyntiin tuotavaksi. Markkinoinnillisesti on myös järkevää tuoda iPad Pro -kaksikko kahdessa eri koossa myyntiin samanaikaisesti, joten 10,5 tuuman iPadin mukana myös päivitetyn suurimman iPadin myyntiintulon venyminen on loogista.

9,7 tuuman edullisemman iPadiin kanssa puolestaan tarvetta odotukselle ei ollut, joten se oli ihan hyvä esitellä jo tänään punaisten iPhone 7 ja muistipäivitettyjen iPhone SE -puhelinten rinnalla Applen kevätuutuuksien päivänä.

Apple tuskin tulee järjestämään aivan omaa julkistustilaisuuttaan enää myöskään iPad Pro -kaksikolle. Sen sijaan tänään nähdyn jälkeen helppo veikkaus niiden julkistusajankohdasta on 5. kesäkuuta, jolloin Apple aloittaa tänä vuonna vuotuisen WWDC-kehittäjäkonferenssinsa perinteisellä julkistustilaisuudella, jossa tullaan kertomaan taas myös iOS:n ja macOS:n seuraavista versioista.

Jos siis 10,5 tai 12,9 tuuman uusi iPad Pro kiinnostaa, edessä on todennäköisesti vielä reilun kahden kuukauden odotus.