Greenpeace vetoaa teknologiayhtiöihin: Tehkää parempia laitteita

Ympäristöjärjestö Greenpeace sekä muun muassa elektroniikkalaitteiden purku- ja korjausoppaista tunnettu iFixit vetoavat elektroniikkavalmistajiin, että nämä tekisivät pitkäikäisempiä ja helpommin korjattavia elektroniikkalaitteita. Greenpeacen sivustolla rethink-it.org kerätään allekirjoituksia vetoomukseen. Sivuilla on myös listattuna iFixitin arvosanoja vuosien 2015–2017 aikana julkaistujen laitteiden korjattavuudesta.

iFixit on jo pitkään puhunut helpommin korjattavien laitteiden puolesta. Yhtiö purkaa uusia elektroniikkatuotteita, kuten iPhoneja ja muita älypuhelimia, ja arvioi niiden korjattavuutta asteikolla 1–10.

Pahimpia esimerkkejä vaikeasti korjattavista laitteista ovat Applen uusimmat MacBook- ja MacBook Pro -mallit sekä Microsoftin Surface Book ja viimeisin Surface Pro, jotka kaikki ovat saaneet arvosanaksi vain 1/10. iFixitin arvioinneissa korjattavuutta heikentävät esimerkiksi runsas liiman käyttö akun kiinnittämisessä tai näytön yhdistäminen etupaneeliin niin, että näyttöä suojaavan lasin hajotessa täytyy koko näyttö vaihtaa, mahdollisesti vieläpä hyvin vaikeasti. Korjausta vaikeuttavat myös mahdolliset vaikeasti hankittavat erikoistyökalut. Tällaisia työkaluja vaativat esimerkiksi Applen, Huawein ja Oppon puhelimet.

Monien valmistajien, etunenässä esimerkiksi Applen, Samsungin ja Microsoftin, laitteet ovat aina vain vaikeammin korjattavissa. Lisäksi vain hyvin harva valmistaja tuo varaosia tai korjausohjeita laitteilleen helposti saataville. Greenpeacen ja iFixitin mukaan selvityksessä mukana olleista 17 valmistajasta vain Dell, HP ja Fairphone hoitivat hyvin varaosien ja korjausohjeiden saatavuuden.

Voit tutustua kampanjaan ja eri laitteiden saamiin korjattavuusarvosanoihin osoitteessa rethink-it.org.