Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Karuja lukuja Microsoft-puhelinten käyttäjistä

Microsoftin Windowsin tulevaisuus älypuhelimissa ei näytä järin valoisalta. Markkinaosuuksia ei saatu pari vuotta sitten nousuun hurjista panostuksista ja tappioista huolimatta, ja nyt tämän vuoden aikana Microsoft näyttää käytännössä jo luovuttaneensa viime vuonna Nokialta hankkimassaan puhelinliiketoiminnassa supistaessaan sitä merkittävästi.

Windows-puhelimet eivät ikinä onnistuneet saavuttamaan merkittävää käyttäjäkuntaa. Mutta nyt verkkoyhtiö Ericssonin uusi laaja mobiiliraportti kertoo karua kieltä Windows Phone eli käytännössä Lumia-käyttäjien uskollisuudesta.

Ericssonin tutkimusten mukaan Windows-puhelinkäyttäjistä vain 20 prosenttia eli joka viidennes päätyy ostamaan uudelleen Windows-puhelimen. Luku on tappavan surkea vertailussa muihin alustoihin. Windows-puhelinten käyttäjistä Ericssonin mukaan 60 prosenttia onkin seuraavassa puhelimessaan siirtynyt Androidiin ja 15 prosenttia Applen iPhoneen.

Ericssonin kaavio kuvailee älypuhelinkäyttäjien valintoja uudeksi puhelimekseen

Kun Windows-puhelinkäyttäjistä vain joka viides valitsi sen uudelleen, Androidin ja iPhonen osalta lukema on päinvastainen: vain noin viidennes vaihtoi johonkin muuhun ja neljä viidesosaa pysyivät samassa leirissä. Ericssonin mukaan Android-käyttäjistä uudelleen Android-puhelimen valitsee 82 prosenttia ja iPhone-käyttäjistä iPhonen 73 prosenttia.

Ericssonin tutkimuksen pohjana olevat tiedot perustuvat laajaan operaattoridataan käyttäjistä, jotka ovat puhelinta vaihtaessaan jatkaneet saman operaattorin asiakkaina. Tarkkuudeltaan vastaavantasoisia tilastoja puhelinten vaihtajista on nähty harvoin, jos koskaan.

Yleisten alustan vaihtamislukujen ohella Ericsson teki tilastoisaan muutamia mielenkiintoisia havaintoja.

Applen lanseeratessa syksyisin uuden iPhone-malliston, nousee uskollisten päivittäjien määrä hetkellisesti merkittävästi – uuden iPhonen aikoihin jopa 93 prosenttia iPhone-käyttäjistä vaihtaa uuteen iPhoneen eikä muuhun puhelimeen. iPhone-käyttäjät ovat myös poikkeuksellisen ahkeria ja nopeita päivittäjiä, Ericsson huomioi: osassa kehittyneitä markkinoita jopa 60 prosentilla iPhone-ostajista oli käytössään vain vuoden vanha puhelin.

Lisäksi Ericssonin raportin mukaan uskollisuus samassa alustassa pysymiselle on huomattavasti korkeampaa kalliimman hintaluokan puhelimissa, alustasta riippumatta.

Älypuhelimen vaihtamisen tarkastelun ohella Ericssonin 32-sivuinen raportti sisältää paljon tilastotietoa muun muassa datakäytöstä mobiiliverkoissa.