Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kameratestaaja arvioi iPhone-uutuudet - näille iPhone 13 Pro hävisi yhä rankingissa, vaikka videokuvauksessa se loistikin

Kameroiden testaamiseen erikoistunut DxOMark on testannut Applen iPhone-uutuudet iPhone 13 Pron ja iPhone 13 minin.

Koska kahden perusmallin kamerat ovat keskenään samanlaiset kuin myös kahden Pro-mallin keskenään samanlaiset, koskee iPhone 13 Pron arvio myös iPhone 13 Pro Maxia ja iPhone 13 minin arvio iPhone 13 -mallia.

Kokonaisarvosanan osalta iPhone 13 Pro ylsi DxOMarkin arviossa takakameroiden osalta 137 pisteeseen, jolla se sijoittuu DxOMarkin toistaiseksi testaamista älypuhelimista 4. sijalle. Edellä ovat 144 pisteellä Huawei P50 Pro, 143 pisteellä Xiaomi Mi 11 Ultra ja 139 pisteellä Huawei Mate 40 Pro+. Yksikään näistä puhelimista ei ole tällä hetkellä saatavissa Suomessa.

Pelkän videokuvauksen osalta iPhone 13 Pron pistemäärä 119 on toistaiseksi puolestaan uusi DxoMark-kärkitulos.

Kokonaisuutena iPhone 13 Pro saa kiitosta muun muassa tarkasta ja hyvin toimivasta valotuksesta, miellyttävistä väreistä, valkotasapainosta sekä ihonsävyistä, nopeasta ja tarkasta automaattitarkennuksesta, yksityiskohtien määrästä sisällä ja ulkona kuvatessa, valotuksen toiminnasta videoissa sekä automaattitarkennuksen seurannasta ja tarkennuksen siirron sulavuudesta.

Heikkouksia puolestaan löytyy luminanssikohinasta vähäisessä valossa kaikilla kameroilla, rajoittuneesta dynamiikasta haastavissa korkean kontrastin olosuhteissa, erilaisista kuvissa näkyvistä ylimääräisistä artefakteista, kuten heijastumista, sekä rajallisesta määrästä yksityiskohtia pitkän matkan zoom-kuvaamisessa. Lisäksi valkotasapaino voi valahtaa pinkiksi joissakin olosuhteissa ja valkotasapaino vaihdella videoissa. Myös videoissa voi näkyä heijastumia erityisesti vähäisessä valossa ja kuvanvakautus sekä terävöitys eivät toimi täysin kunnolla enemmän tärisevässä kuvauksessa, esimerkiksi juostessa.

”Kokonaisuutena voidaan hyvällä syyllä sanoa Applen onnistuneen saaneen enimmäkseen kaiken irti kameralaitteistosta, sillä korkeammalle sijoitetut laitteet rankingissamme ovat varustettu suuremmilla ja korkeamman tarkkuuden kennoilla pääkameroissaan”, toteaa DxOMark arviossaan.

DxOMark-rankingissa iPhone 13 Pro yltää nyt 4. sijalle takakameroiden osalta.
DxOMark-rankingissa iPhone 13 Pro yltää nyt 4. sijalle takakameroiden osalta.

Parannuksia viime vuodesta iPhone 13 Prossa on nähty laaja-alaisesti, ja erityisesti valotuksessa ja väreissä. Taustalla näissä ovat muun muassa uusi suurempi kenno ja aukko pääkamerassa, automaattitarkennus ja suurempi aukko ultralaajakulmakamerassa ja optisen zoomin nousu 3x-tasolle telekamerassa. Lisäksi Apple on uudistanut kuvasignaaliprosessorin A15 Bionic -järjestelmäpiirin osana ja ottanut käyttöön uudet parannetut algoritmit kuvankäsittelyssä.

DxoMarkin iPhone 13 Pro -arvion pääsee lukemaan tästä. Toistaiseksi on julkaistu vasta lyhennetty versio, joka laajentuu myöhemmin täyteen mittaan.

iPhone 13 mini / iPhone 13 sai DxOMarkilta 130 pisteen kokonaisarvosanan.
iPhone 13 mini / iPhone 13 sai DxOMarkilta 130 pisteen kokonaisarvosanan.

130 pisteeseen yltänyt iPhone 13 mini / iPhone 13 saa kehuja ja kritiikkiä pitkälti samoista asioista iPhone 13 Pron kanssa, mutta häviää ennen kaikkea zoom-kuvaamisessa, mikä ei ole suuri yllätys puuttuvan telekameran myötä. DxoMarkin iPhone 13 mini / iPhone 13 -arvion pääsee lukemaan tästä.

Viime vuoden iPhone 12 -malleista iPhone 12 Pro Max sai DxOMarkilta aikanaan 130 pistettä, iPhone 12 Pro 128 pistettä ja iPhone 12 puolestaan 122 pistettä.

Selfie-kuvaamisen osalta molemmat testatut iPhone 13 -mallit kirjasivat 99 pistettä. Etukamerakokoonpano on kaikissa iPhone 13 -puhelimissa samanlainen. Tulos tältä osin parani myös vain yhdellä pisteellä iPhone 12 -malleista, ja DxOMarkin selfie-kuvausrankingissa uusienkin iPhone-mallien edellä ovat toistaiseksi testatuista puhelimista Huawei P50 Pro, Mate 40 Pro ja P40 Pro, Asus ZenFone 7 Pro, Huawei Nova 6 5G sekä Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy Note20, Galaxy Note20 Ultra 5G ja Galaxy S20 Ultra 5G. Tältäkin osin parhaaksi arvioidun Huawei P50 Pron pistemäärä on 106.