Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kaksi kysymystä Applen Face ID:stä sai vastauksen – näin kasvotunnistuksen saa nopeasti estettyä

Applen uuden Face ID -kasvontunnistuksen nosto ainoaksi mahdolliseksi biometriseksi tunnistautumistavaksi iPhone X:ssä on uusi asia älypuhelimissa. Tämän takia ominaisuuteen on kohdistunut huomattavan paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä.

Yksi merkittävimmistä epäilyksistä Face ID:n suhteen on liittynyt tunnistuksen helppouteen tilanteissa, joissa sen tavanomaisesta poiketen soisi olevan vaikeaa. Voisiko varas viedä iPhone X:n, vilauttaa sille käyttäjän kasvoja ja vohkia näin lukituksesta avoimen puhelimen? Pääsevätkö poliisi ja muut viranomaiset helposti käsiksi tietoihin samalla tavalla?

Face ID ei oletusasetuksin avaa puhelinta ilman, että tallennettu käyttäjä sen huomioi: silmien pitää olla auki ja puhelinta pitää katsoa.

Tarjolla on kuitenkin myös helppo tapa estää koko Face ID -tunnistus ja lukita laite pääsykoodilla. Tämä käy painamalla iPhone X:n sivupainiketta sekä toiselta kyljeltä löytyvää äänenvoimakkuuspainiketta hetken yhtäaikaisesti.

Applen ohjelmistokehityksen johtaja Craig Federighi vahvisti turvatoiminnon sähköpostivastauksessaan, jonka kysyjä Keith Krimbel jakoi Twitterissä.

Toinen erityistä huolta Face ID:ssä aiheuttanut seikka on toimivuus aurinkolasien kanssa. Federighin mukaan Face ID:n pitäisi toimia useimpien aurinkolasien kanssa, sillä ne päästävät tarpeeksi infrapunavaloa lävitseen.

Face ID:n toiminta perustuu iPhone X:n näyttölovesta löytyviin uusiin infrapuna-antureihin, jotka valaisevat käyttäjän kasvot 30 000 pisteellä, joiden perusteella syntyvää 3D-mallia verrataan käyttöönottovaiheessa tallennettuun. Applen mukaan toiminnon pitäisi toimia myös niin hämärässä kuin myös erilaisilla asusteilla, hiustyyleillä ja niin edelleen. Kasvoja Face ID:hen voi tallentaa vain yhdet.