Jolla esitteli Sailfish X:n: alkaa pian myydä Sailfish-käyttöjärjestelmää Sony Xperia X -älypuhelimelle

Suomalainen Jolla alkaa pian myydä Sailfish OS -käyttöjärjestelmäänsä Sony Xperia X -älypuhelimelle. Jo pitkään kehitteillä olleesta projektista alkaa pikku hiljaa syntyä valmista.

Jolla kutsuu nyt Sailfish OS:ää Xperia X:lle myös Sailfish X -nimellä. Käytännössä kyse on Jolla-puhelimista tutusta Sailfish-käyttöjärjestelmästä, mutta nyt Sonyn keskihintaiseen, noin 300 eurolla Suomessa myytävään, Xperia X -älypuhelimeen sovitettuna ja sen kanssa pääosin yhteensopivana.

Suuria massoja Jolla ei kuitenkaan Sailfish X -projektilla tavoittele. Sen sijaan tähtäimessä ovat kovimmat Sailfish-fanit sekä sovelluskehittäjät, joille Xperia X voi toimia uutena, modernina Sailfish-laitteen pohjana.

Jolla tulee aloittamaan Sailfish X:n myynnin 27. syyskuuta. Hinta on 49,90 euroa sisältäen arvonlisäveron. Tällä hinnalla saa asennettavan Sailfish OS -levykuvan, jonka osalta tavoite julkaisulle on 11. lokakuuta. Android-tuen, ennustavan tekstinsyötön ja Microsoft Exchange -tuen saa ladattua Jollan kaupasta. Hintaan kuuluu myös vuoden verran ohjelmistopäivityksiä sekä Jollan asiakastuki. Sailfish Community Device -ohjelmaan osallistuneille tullaan tarjoamaan alennus.

Sony Xperia X -puhelin pitää ostaa erikseen.

Aluksi Sailfishin asentaminen Xperia X:ään tulee vaatimaan Linux-tietokoneen ja komentorivin käyttöä. Lisäksi toistaiseksi aivan kaikki toiminnot eivät vielä ole tuettuja. Mobiilidata, kamerat, Android-sovellustuki toimivat jo hyvin. Sen sijaan Bluetoothia, uusia antureita (kuten barometri, askellaskuri), sormenjälkitunnistusta ja FM-radiota Sailfish ei Xperia X:ssä vielä tue.

Jollan pääliiketoimintaa on nykyisin Sailfish-käyttöjärjestelmän kehitys ja lisensointi alueellisille kumppaneille erityisesti Venäjällä ja Kiinassa.