Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Jättikauppa: Yhdysvaltalainen DoorDash ostaa suomalaisen Woltin 7 miljardin euron osakevaihdolla

Yhdysvaltalainen DoorDash ostaa suomalaisen Woltin jättimäisessä yrityskaupassa, jossa Wolt arvostetaan 7,0 miljardin euron arvoiseksi.

Rahaa ei kaupassa liiku, vaan järjestely toteutetaan kokonaisuudessaan osakevaihtona. Wolt Enterprisesin osakkeenomistajat saavat siis kauppahintana DoorDashin uusia osakkeita. DoorDashin tämänhetkinen markkina-arvo nousi sen tulosjulkistuksen ja Wolt-kaupasta tiedottamisen jälkeen yli 78 miljardiin dollariin eli 67 miljardia euroon.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana viranomaishyväksyntöjen ja muiden tavanomaisten ehtojen täyttymisen jälkeen.

Wolt on tunnettu ravintolaruoan tilaus- ja kotiinkuljetuspalveluistaan. Yhdysvaltalainen DoorDash on tarjonnut vastaavia palveluja aiemmin Yhdysvaltojen kotimarkkinansa ohella Kanadassa, Australiassa ja Japanissa. Wolt puolestaan toimii jo 23 eri maassa.

Työntekijöitä vuonna 2014 perustetulla Woltilla on yli 4 000. Lisäksi Wolt on aiemmin kertonut, että tilausten toimittamisesta vastaavia lähettikumppaneita sillä on yli 100 000 ja ravintola- ja kauppakumppaneita yli 50 000 eri maissa.

Ravintolaruoan lisäksi Wolt on laajentanut palveluaan viime aikoina päivittäistavaroiden sekä muiden kauppojen valikoimien tilaamiseen ja nopeisiin kuljetuksiin.

Asiakkaiden, ravintoloiden ja kauppiaiden ja lähettien näkökulmasta Woltin toiminta jatkuu ennallaan. Woltin nimi, sovellus ja tiimi jatkavat nykyisissä 23 toimintamaassa.

Woltin perustajajäsen ja toimitusjohtaja Miki Kuusi tulee jatkossa johtamaan DoorDash Internationalia, eli DoorDashin kansainvälisiä toimintoja. Osana järjestelyä Woltin johdolle ja henkilöstölle suunnataan 500 miljoonan euron sitouttamispaketti.

Aktiiviisia käyttäjiä Woltilla on kuukausitasolla yli 2,5 miljoonaa ja keskimäärin asiakkaat tekevät palvelun kautta tilauksen yli kolme kertaa kuukaudessa. Vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä Woltin kautta tehtyjen tilausten arvo kasvoi yli 130 prosenttia ja ylsi vuotuiselle tasolle muunnettuna yli 2,5 miljardin dollarin eli yli 2,15 miljardin euron vauhtiin (run-rate).

DoorDashin esityksessä järjestelystä kehutaan erityisesti Wolt-sovelluksen erinomaisuutta, vahvan asiakaskokemuksen synnyttämää asiakasuskollisuutta sekä Woltin onnistuneesti kehittämää tehokasta logistiikan toimintamallia, joka toimii myös harvemmin asutuilla alueilla. Woltin keskimääräinen toimitusaika on jatkuvasti laskenut ja vastavuoroisesti yhden lähetin tunnissa tekemien toimitusten määrä kasvanut viime vuosien ajan.

”DoorDash on rakentanut uskomattoman bisneksen yhdellä merkittävimmistä markkinoista maailmassa samanaikaisesti, kun me lähdimme liikkeelle pienestä kotimaasta ja meidän tuli hallita laajentumisen taito erittäin varhain”, kommentoi Woltin perustajajäsen ja toimitusjohtaja Miki Kuusi.

Wolt ehti kerätä historiansa aikana rahoitusta sijoittajilta 707 miljoonaa euroa, viimeksi 440 miljoonaa euroa tänä vuonna. Woltin sijoittajia ja omistajia perustajien ja henkilöstön lisäksi ovat olleet muun muassa ICONIQ Capital, Tiger Global, DST, Prosus, KKR, Coatue, 83North, Goldman Sachs, Highland Europe sekä EQT Ventures ja EQT Growth. Alkuvaiheen enkelisijoittajina mukana ovat myös muun muassa Ilkka Paananen ja Risto Siilasmaa.

Wolt arvioi, että kaupan seurauksena Suomeen tulee maksettavaksi veroja yli 600 miljoonan euron arvosta sitten, kun kaupassa vaihdossa saadut osakkeet päätyvät verotettavaksi.

Viime vuonna Wolt ylsi 281 miljoonan euron liikevaihtoon, mutta kasvu on jatkunut vauhdikkaana tänäkin vuonna.