Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Italian kilpailuviranomainen lätkäisi Amazonille ja Applelle yhteensä yli 200 miljoonan euron sakot - sopimuksen nähtiin rajoittavan kilpailua ja nostavan hintoja

Amazonin ja Applen sopimus nähtiin kilpailua rajoittavaksi.

Italian kilpailuviranomainen on lätkäissyt yhdysvaltalaisille Amazon.comille ja Applelle mittavat yhteensä yli 200 miljoonan euron sakot perustuen näiden kilpailua rajoittavaan yhteistyöhön Apple- ja Beats-brändien tuotteiden myynnissä.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Kilpailuviranomainen määräsi Amazon.comille 68,7 miljoonan euron ja Applelle 134,5 miljoonan euron sakot.

Sakot kytkeytyvät Amazon.comin ja Applen vuonna 2018 solmimaan sopimukseen, jonka myötä Amazonin markkinapaikalle hyväksyttiin Apple- ja Beats-tuotteiden myyjiksi vain valitut jälleenmyyjät. Kilpailuviranomaisen mukaan tämä rikkoo Euroopan unionin kilpailulainsäädäntöä ja voi johtaa kuluttajien maksamien hintojen nousuun.

Osana päätöstään kilpailuviranomainen edellyttää myös, että tähänastiset Amazon-markkinapaikan rajoitukset Apple-tuotteiden myynnin osalta on poistettava.

Omaan lukuunsa myynnin lisäksi Amazonin verkkopalvelu tarjoaa markkinapaikan kolmansille osapuolille, eli muille jälleenmyyjille. Jälleenmyyjät voivat myydä Amazonin kautta erilaisia tuotteita ja asettaa esimerkiksi omat hintansa. Johtuen Amazon.comin Applen kanssa tekemästä sopimuksesta, tämä ei kuitenkaan Applen tuotteiden osalta ole ollut mahdollista kaikille aitojen Apple-tuotteiden jälleenmyyjille.

Sekä Amazon.com että Apple ovat jo ilmoittaneet aikovansa valittaa kilpailuviranomaisen päätöksestä ja saamistaan sakoista.