iPhoneissa alusta asti mukana ollut ominaisuus sai korvaajan iPhone 15 Pro -puhelimissa - näin uusi toimintopainike toimii

Yksi Applen 12. syyskuuta julkistamien iPhone 15 Pro -puhelinten uudistuksista on niiden uusi toimintopainike.

Se on korvannut uutuuksissa kaksiasentoisen kytkimen, jolla iPhoneissa on alusta asti – aivan alkuperäisestä vuoden 2007 iPhonesta alkaen – voinut vaihtaa äänettömän ja äänellisen tilan välillä.

Uusi toimintopainike on nimensä mukaisesti painike, ei enää kytkin, joten sillä ei ole eri asentoja.

Siinä missä aiempi kytkin mahdollisti vain äänitilan vaihtamisen, on uusi toimintopainike monipuolisempi ja sen toiminnallisuus on käyttäjän päätettävissä. Tämä on tervetullut uudistus, sillä monilla käyttäjillä vanha kytkin tuntuu jääneen vähälle käytölle, kun nykyisin älypuhelimia pidetään usein hiljaisena ilman soittoääntä.

Oletuksena uusikin toiminto­painike on asetettu vaihtamaan soitto­ääni­tilan ja hiljaisen tilan välillä.

Tarjolla on kuitenkin muitakin vaihtoehtoja. Toimintopainikkeella voi aktivoida Keskity-tilan, kuten Älä häiritse, avata Kamera-sovelluksen ja ottaa kuvan, kytkeä taskulampputoiminnon päälle tai pois, avata ja aloittaa äänen tallennuksen Sanelin-sovelluksella, avata suurennuslasitoiminnon, suorittaa pikakomentosarjan tai käyttää eri käyttöaputoimintoja.

iPhone 15 Pro -puhelinten toimintopainikkeen käyttövaihtoehdot

  • Hiljainen tila, toimii aiemman kytkimen tavoin ja vaihtaa äänettömän ja äänellisen tilan välillä
  • Keskity, ottaa käyttöön asetetun Keskity-tilan, kuten Älä häiritse
  • Kamera, avaa Kamera-sovelluksen ja mahdollistaa kuvan tai videon ottamisen
  • Taskulamppu, kytkee taskulampputoiminnon päälle ja pois
  • Sanelu, avaa ja aloittaa äänen tallennuksen Sanelin-sovelluksella
  • Suurennuslasi, avaa suurennuslasitoiminnon
  • Pikakomento, suorittaa asetetun pikakomentosarjan
  • Käyttöapu, mahdollistaa eri käyttöaputoimintojen käytön
  • Käännä, avaa Käännä-sovelluksen (tulossa vaihtoehdoksi vasta myöhemmin vuonna 2023)

Koska mukana toimintopainikkeen vaihtoehdoissa on myös Pikakomento, saa painikkeen toiminnoksi asetettua käytännössä mitä tahansa. Pikakomennot-sovelluksella voi luoda pikakomennon tai pikakomentosarjan, joka suoritetaan painikkeen painalluksella. Näin painikkeella voi esimerkiksi myös avata minkä tahansa haluamansa sovelluksen tai suorittaa monimutkaisempia toimintoja.

Toimintopainikkeen painallukseen iPhone reagoi värinäpalautteella sekä Dynamic Island -alueella näkyvillä merkeillä.

Painikkeelle voi ainakin toistaiseksi määritellä vain yhden toiminnon, eli eri toiminnot esimerkiksi useammilla tai pidemmillä painalluksilla eivät ole mahdollisia.

Toimintopainikkeen asetusvalintaan Apple on toteuttanut näyttävän visualisoinnin, joka on nähtävissä alle liitetystä Neil Cybartin X-julkaisun sisältämästä videosta.

Jos toimintopainikkeen vaihtaa pois oletusasetuksestaan, tulee äänettömän ja äänellisen tilan välillä vaihtaa tarvittaessa muulla keinolla. Entuudestaan tuttuun tapaan iPhone tarjoaa mahdollisuuden iPhonen äänitilan muuttamiseen myös Ohjauskeskus-näkymässä, minkä lisäksi ääntilaan vaikuttavat myös Keskity-tilat.