iPhone X ennakkotilattavaksi perjantaiaamusta – saatavuus ennätysheikko?

Applen syyskuussa julkistama iPhone X on vajaan kahden kuukauden odotuksen jälkeen viimein tulossa kauppoihin. Puhelimen ennakkomyynti alkaa Suomessa huomenna kello 10.01 ja varsinainen myyntiintulo on viikkoa myöhemmin, perjantaina 3. marraskuuta.

Ennakkomyynnin osalta myyntipaikkoina toimivat teleoperaattorit Telia, DNA ja Elisa sekä muut valitut jälleemyyjät. Myyntiiin on tulossa kaksi versioita, joista halvempi 64 gigatavun malli maksaa 1 179 euroa ja kalliimpi 256 gigatavun malli 1 349 euroa. Värivaihtoehtoja puhelimella on kaksi, hopeinen Silver ja tummanharmaa Space Grey.

Etenkin julkaisussa iPhone X:n saatavuuden on ennakoitu olevan ennätysheikkoa, sillä normaalin 10 miljoonan sijaan Applen arvellaan toimittavan julkaisuun maailmanlaajuisesti vain 2-3 miljoonaa puhelinta. Heikon saatavuuden voidaan odottaa jatkuvan myös loppuvuoteen, sillä arviot tuotantomääristä ovat laskeneet syyskuussa arvioidusta 40 miljoonasta 25-30 miljoonaan.

Merkittävää parannusta iPhone X:n saatavuuteen voidaan odottaa vasta ensi vuoden puolella, jolloin LG Innotekin ja Sharpin tehostamistoimien vaikutusten pitäisi näkyä kriittisten komponenttien tuotantomäärissä. Nykytilanteessa iPhone X:n tuotanto on kärsinyt erityisesti Face ID:ssä käytettävien 3D-sensorien tuotantovaikeuksista, mikä on ollut koko tuotannon pullonkaulana.

iPhone X:n näytön yläosassa sijaitsevat 3D-sensorit ovat olleet tuotannon pullonkaulana.
iPhone X:n näytön yläosassa sijaitsevat 3D-sensorit ovat olleet tuotannon pullonkaulana.