Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhone värisee pian paljon useammin – Taptic Engine -rajapinta avautumassa kehittäjille

Kuvassa iPhone 7:n läpileikkauksessa Taptic Engine -värinämoottori. Taptic Engine API -rajapinta avaa värinämoottorin myös sovelluskehittäjille.

Apple on avaamassa iPhonen värinämoottorin myös kehittäjien hyödynnettäväksi iOS 10:n julkaisun jälkeen.

Eilen iPhone 7 -julkistustilaisuudessa Applen Taptic Engine -nimellä ristimä värinämoottori tuli esiin kotinäppäimen uudistumisen yhteydessä. Uusi iPhone 7:n liikkumaton staattinen kotinäppäin hyödyntää värinävastetta viestittämään painalluksesta.

Vielä iOS 9:ssä värinämoottori oli Applen omien sovellusten ja toimintojen heiniä rajapintojen ollessa yksityisiä ja kehittäjiltä niiden käyttö kielletty. Nyt Taptic Engine API -rajapinta on kuitenkin avautumassa kehittäjille. Tästä esimakua saatiin jo muun muassa Instagramin kertoessa, että sen sovelluksessa zoomauksen määrästä tullaan jatkossa viestimään värinän avulla.

Mielenkiintoisesti värinää voidaan luultavasti hyödyntää myös esimerkiksi peleissä.

Tämän hetken tuoreimmat sovelluskehittäjille julkaistut iOS 10 -versiot eivät vielä sisällä uusia Taptic Engine -rajapintoja ja aiemmatkin on poistettu näkyvistä. AppleInsider arvelee, että näin on haluttu välttyä uusien ominaisuuksien paljastumiselta. Rajapinnat voivat tulla osaksi iOS 10:ä esimerkiksi sen ensimmäisen pikkupäivityksen yhteydessä, minkä jälkeen ne ovat kehittäjien sovellusten hyödynnettävissä.

Apple avaa iOS 10:ssä kehittäjille myös muun muassa live-kuvien rajapinnan. Instagram hyödyntää myös tätä ja jatkossa iPhonen Kamera-sovelluksella tallennettuja live-kuvia voi julkaista Instagramissa Boomerang GIF -kuvina.