Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhone-tuotannossa rikottiin Kiinan työlakeja – liian suuri määrä väliaikaistyöntekijöitä

Applen iPhoneja valmistavan Foxconnin tehtaalla on rikottu Kiinan työlakeja monella tavalla. Laki määrittää väliaikaistyöntekijöiden enimmäisosuudesta, jonka Foxconn muun muassa ylitti räikeästi.

Applen valmistajayhteistyökumppani Focxonnin Zhengzhoun tehtaalla on jo hyvän aikaa rikottu Kiinan työlakeja, Bloomberg uutisoi kiinalaisten työoloja tarkkailevan CLW:n raportin pohjalta. Kiinan laeissa määritetään, että väliaikaistyöntekijöiden määrä tehtaalla on oltava enintään 10 prosenttia, mutta Zhengzhoussa määrä oli elokuussa jopa 50 prosenttia.

Apple kommentoi tilannetta kertomalla väliaikaistyöntekijöiden määrän ylittävän yhtiön asettamat standardit. Lisäksi se vakuutti työskentelevänsä läheisesti Foxconnin kanssa tilanteen selvittämiseksi. Myös Foxconn itse vahvisti väliaikaistyöntekijöiden liian suuren määrän tilannetta pahoitellen ja parannuksia lupaillen.

Foxconnin tehtaille palkataan tiettyinä aikoina lisävoimaa kasvavan kysynnän tyydyttämiseksi, joten elokuun lukemat ovat epätyypillisen korkeita. CLW mukaan tehtaalla on tällä hetkellä noin 30 prosenttia väliaikaistyöntekijöitä, mikä sekin toki huomattavasti ylittää sallitun rajan.

Zhengzhoussa työolot ovat Foxconnin tehtaalla muutenkin kurjat, CLW valottaa. Työntekijöille ei esimerkiksi toimiteta asianmukaisia suojavarusteita, eikä heille aina makseta luvattuja bonuksia. Myös ylitöitä on runsaasti, jopa 100 tuntia kuukaudessa, ja niistä kieltäytyminen johtaa monesti seuraamuksiin. Tehtaalla järjestetään myös yöllisiä kokouksia, joista palkkaa ei makseta.

Suuri osa Applen älylaitteista valmistetaan Foxconnin tehtailla Kiinassa, ja Foxconn on myös monen muun älypuhelinvalmistajan yhteistyökumppani. CLW:n työntekijöitä soluttautui tehtaalle jopa raporttia varten, ja osa heustä on työskennellyt Foxconnilla jo vuosia.