iPhoneissa kova kate – näin paljon osat maksavat

Applella on ilmiömäinen kyky tehdä rahaa iPhone-myynnillään, ja niinpä onkin mielenkiintoista nähdä, mistä iPhone-mallien hinta koostuu ja kuinka suuri on katteiden osuus laitteissa. Tutkimusyhtiö IHS on jälleen lyönyt uuden iPhonen lihoiksi ja arvioinut sen komponenttien hintoja. 16 gigatavun tallennustilalla varustetun iPhone 6s Plus -mallin valmistuskustannuksiksiI HS arvioi 236 dollaria. Kun laitteen myyntihinta Yhdysvalloissa on 749 dollaria, jää katteeksi 513 dollaria, eli vajaat 460 euroa.

Valmistuskustannuksia ja myyntihintoja vertaillessa kannattaa tietysti muistaa, että lopullinen myyntihinta sisältää valmistuskustannuksien lisäksi myös veroja, suunnittelu- ja kehityskustannuksia, toimituskuluja sekä jälleenmyyjien ja muiden välikäsien kustannuksia ja katteita.

iPhone 6s Plussan komponenttien hintoja. Taulukko: IHS.

Viime vuonna iPhone 6 Plussan kustannuksiksi arveltiin noin 220 dollaria, eli nousua on tapahtunut 16 dollaria. Lisäkustannuksia tuovat muun muassa uusi 3D Touch -kosketusnäyttö ja sen Taptic Engine -tärinämoottori. Pelkästään uudet näytöt ovat 10 dollaria aiempaa kalliimpia. Lisäksi IHS arvioi, että vaikka tärinämoottoreita ja haptisia järjestelmiä on käytetty jo pitkään yksinkertaisilla tärinämoottoriratkaisuilla, on Applen uusi järjestelmä hyvin yksilöllinen.

Uusien iPhone-mallien valmistuskustannuksia katsellessa mielenkiintoisia ovat optioiden hinnat. Perusmallit sisältävät tallennustilaa 16 gigatavua, ja IHS:n mukaan tallennustilan nostaminen 64 gigatavuun lisää valmistuskustannuksia noin 17 dollaria, mutta myyntihinta nousee peräti sadalla dollarilla.

Lisää valmistuskustannuksia uusille malleille tuovat myös rungoissa käytetty aiempaa vahvempi 7000-sarjan alumiini ja runkoon sekä komponentteihin lisätyt tiivisteet. Vaikuttaakin siltä, että Apple pyrkii vahvemman alumiinin, näyttöjen suojana käytetyn Gorilla Glass 4 -lasin sekä vesitiivistyksen avulla tekemään laitteista pitkäikäisempiä. Näin ne säilyttävät jälleenmyyntiarvonsa paremmin, mistä on apua Applen Yhdysvalloissa julkaisemalle ”iPhone Upgrade Program” -kampanjalle. Apple tarjoaa kiinteää kuukausimaksua vastaan asiakkaalle mahdollisuuden vaihtaa joka vuosi uusimpaan iPhone-malliin, ja niinpä Applen etu on, että asiakkailta palautuvat vanhat puhelimet ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa.